Cikkek

Növénytermesztés

Fitotechnikai munkák a zöldségféléknél

Ide sorolható a metszés, kacsozás, tetejezés, levelezés, termésritkítás, érésgyorsítás. Nézzük, mit is takarnak ezek a fogalmak.A metszés az, amelyet leginkább a paprikaféléknél, uborkánál, paradicsomnál, dinnyénél

Tovább olvasom »
Fóliasátor

A növényi hormonok és azok szerepe

A növények egyedfejlődését, növekedését a sejtjeikben termelődő szabályozó vegyületek, a hormonok befolyásolják. Hatásuk általában együtt vagy egymástól függetlenül befolyásolhatják a növények növekedését. Vannak köztük olyanok,

Tovább olvasom »
Növényvédelem

A levéltrágyázás és annak jelentősége

A levéltrágyázás alatt a lombozaton keresztül kijuttatott tápanyagutánpótlást értjük.
Ennek az elsődleges célja, hogy a növény szervezetébe a tápanyagok gyors bejutása történjen meg. A növényeknek a gyökere, a szára a levele és a termése is képes tápelemek felvételére. Természetesen a fő felvevő szerve a gyökérzet.

Tovább olvasom »
Fóliasátor

Erre figyelj kezdő kertészként

Az egyik legősibb kérdése a kertészkedésnek az, hogy miként tudunk friss növényeket termeszteni, ha a szabadföldi körülmények kedvezőtlenek. Régóta keressük a tökéletes rendszereket, berendezéseket, amelyekben akár egész évben termeszthetünk növényeket, azonban ehhez optimális környezetet kell biztosítanunk.

Tovább olvasom »
Növénytermesztés

A generatív-vegetatív egyensúly a zöldségtermesztésben

A növény generatív szervei a virág, termés, mag. A vegetatív szervei a gyökér, szár és levélzet. Már a fajtaválasztásnál is beszélünk generatív, illetve vegetatív növekedésre hajlamos fajtákról. A generatív jellegű fajták hamar virágoznak, gyorsan kötnek, lombozatukhoz képest sok termést nevelnek.

Tovább olvasom »