Mi a különbség a perlit és a vermikulit között?

A perlit és a vermikulit a kimagasló vízmegtartó képessége és az optimális szellőzés miatt lett kedvelt talajjavító a kertészek körében. ​​Mindkettőnek hasonló tulajdonságai vannak, mint a könnyűsúly, a jó víz- és levegőáteresztő képesség, valamint a hő- és hangszigetelő képesség. Azonban van néhány fontos különbség közöttük.

A kertészeti perlit hőkezelt vulkanikus kőzet, amelyet az ásványi magmából nyernek ki. A hőkezelés miatt fertőzésmentes és csíramentes. A talaj könnyebbé tételére használják. A perlit tápanyagot nem tartalmaz. Elősegíti a gazdag, és egészséges gyökérrendszer kialakulását. Finom szerkezete megkönnyíti a talaj elegyenlítését. Használatával optimális lesz a talaj levegőellátása, nő a szerkezet-stabilitása és a növény ellenálló képessége. A perlit lúgos pH értékkel rendelkezik, ami 7,0-7,5 közötti tartományba esik. A perlitet megannyian használják magvetéshez és dugványozáshoz, illetve adalékanyagként tőzeghez keverik cserepes növényeknél. Leginkább olyan növényekhez alkalmazzák, amelyek nem igényelnek túl nedves talajt. 

A Vermikulit egy steril ásványi anyag, alumínium-vas-magnézium-szilikát ásvány. Nagy vízvisszatartó kapacitással rendelkezik, porózus és könnyű. A talajban elsősorban a víz és a tápanyagok megtartására szolgál. Hosszabb ideig megtartja a vizet és a talajba juttatott tápanyagokat. A vermikulit pH értéke semlegesebb, mint a perlité 6,5-7,2 közötti, így ideálisabb bizonyos növények számára. A vermikulitot csíráztatáshoz, dugványozáshoz és magvetéshez javasolt használni. Mind a két anyag különböző szemcseméretekben érhető el. Gyakran használják talajkeverékekben, hogy javítsák a talaj struktúráját és hozzáadják a vízmegtartó képességet.

Összefoglalva: a perlit nagyon jó vízelvezető képességgel rendelkezik, míg a vermikulit nagyon jó vízmegtartó képességgel bír. A vermikulit nem ideális a talaj szellősebbé tételére, mert túl sok vizet szív magába. Ezt bizonyos növények nem kedvelik, mert a gyökereik könnyedén kirohadhatnak, ha túl sokáig állnak nedves talajban. A perlit ezzel szemben porózus szerkezete miatt javítja a talaj szellőzését, mert segít elvezetni az többlet nedvességet. Mindkettő hasznos lehet a talajban, de attól függően, hogy milyen célra használják őket, az egyik előnyösebb lehet a másiknál.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink