Esettanulmány

Megkérdeztünk egy kertészt, hogy az általa üzemeltetett átlagos 1500 m2-es fóliasátor, vajon milyen kiadásokkal jár egy adott termesztési időszak során? 

Az említett termesztő berendezése egy merev vázas, duplafóliás, termálvíz fűtéses, kókuszrost paplanos fóliasátor, tető szellőzőkkel ellátva.
Ebben az esetben a munkálatokat már januárban el kell kezdeni, hiszen az ültetésre való precíz felkészülés is elengedhetetlen a jó terméshozam eléréséhez. 

Esetünkben már a nagy munkálatokat, mint például a belsőzés, a hegesztési munkálatok, termesztő közeg rendezést az előző évben megtörtént, így már csak a kapilláris öntöző csövek karbantartási, tisztítási munkálatai maradtak.
Ez összesen 2 napi munkát vesz igénybe, egyik nap 2 fő munkaerővel, másik nap pedig 3 fő munkaerővel, ami összesen 45.000.- forint költséget jelent. 

Kertészünk minden évben cseréli a “szoknyaként” használt belső fóliát, ami 60.000.- forint, a munkálatokat 2 fő végzi, ez 9.600.- forintot jelent. Az előkészületi munkák egyik sarkalatos pontja a termesztő berendezés fertőtlenítése az ültetés előtt, melyet szakember végez, ez jelen esetben 35.000.- forint. Mivel korai ültetésről van szó, így szükség van a termesztéshez egy úgynevezett kisbordás fóliaalagút kialakítására, melynek a munkaerő költsége 19.200.- forint, ezt 2 fő 2 napig végzi.

Elérkezett az ültetés előkészítése.

Az ültetés napját megelőző nap kiszállításra kerül a palánta, melynek a szállítási és rakodási költsége 61.000.- forint. Az ültetés napján összesen 7 fő dolgozik, ami 62.000.-forint bérköltség. Kertészünk 10×10-es kőzet kockás palántát neveltet 5500 db-ot, melynek a bruttó költsége 873.000.- forint.

Növényünk körülbelül egy hónapon át folyamatos monitoringot igényel, hiszen a növény első fenológiai fázisa határozhatja meg a későbbi terméshozam nagyságát, minőségét is akár. A fenológiai fázisok időtartamát a növény által összegyűjtött hőösszeg határozza meg, tehát adott érték elérését követően újabb fenológiai fázisba lép a növény a fejlődés során. Éppen ezért nagyon fontos a termesztő berendezés mikroklímájának kialakítása. Esetünkben, mivel a kertészünk eszköze távol van az otthonától ez napi 2.500.- forint benzinköltséget jelent oda-vissza. Amennyiben valamilyen rajta kívülálló ok miatt (pl. hirtelen vihar, szél felerősödése, intenzív esőzés) napi többszöri utazásra lenne igény, megsokszorozódna a költsége.

Márciusi hónapban a megfelelő mikroklíma tartása miatt eltávolíthatjuk a kisbordás fóliaalagutat, hiszen a növényünk már kinőtte, illetve ezzel egyidőben megkezdődnek a kötözési munkálatok is. A kisbordák kihordását 2 fő végzi 2 napig, ami 24.000.- forintot jelent. A kötözési munkálatokat 3 fő végzi 3 napig, ami 86.400.- forint, plusz 40.000.- nyersanyagköltség. Ezután megkezdődik a metszési időszak is, ami a termesztési idő alatt két hetente ismétlődik, ennek a költsége az egész termesztési időszakra vetítve 680.400 .- forint, minden esetben 3 fő munkaerővel 2 napi munkával.

Mindemellett nagyon fontos a kártevők elleni védekezés is. Kertészünk február és március hónapban minimálisra redukálta ezt a költségét, a megfelelő mikroklíma kialakításával illetve a kezdő fertőtlenítéssel. Így sikeres biológiai növényvédelmi állományt tudott felállíttani a termesztő berendezésében. A biológiai növényvédelem telepítésének költsége 115.000.- forint.

A növényünk megfelelő tápoldatozása is elengedhetetlen a jó terméshozam eléréséhez.

Kertészünk ezen termesztési időszakban 630.000.- forint műtrágya költséggel számol.
Miután beérett a munkánk gyümölcse, kertészünk alkalmazott munkaerő segítséggel tudja hatékonyan elkezdeni a szedést. Ennek a költsége egy adott termesztési időszakra 720.000.- forint. Az értékesítés helyben történik egy átvevő cég segítségével.

Természetesen a bér és a munkabér költségein kívül kertészünknek rezsiköltség is van, ami fűtés-, víz,-villany és mezőgazdasági szolgáltatásokból tevődik össze, ami egy évre (nem termesztési időszak) 2.100.000.-forint.
Kertészünk ezeket az adatokat egy termesztési időszakra adta meg, ami az ő esetében januártól augusztusig tart.

Látható, hogy számtalan eszközt, alapanyagot és nem mellesleg megannyi munkaerőt kell alkalmazni, hogy profin és jövedelmezően tudjon termelni. Ahhoz, hogy évről évre fejlődjünk, manapság már nem elég a szinten tartás, egyéb technológiai újdonságokat kell alkalmaznunk, amelyek sokszor hatalmas terhet vesznek le a vállunkról. 

Egy elfelejtett szellőztető nyitása során, több milliós károk is keletkezhetnek, így egy pár száz ezer forintos automatika esetén, akár egy idény leforgása alatt vissza termelheti az árát, nem beszélve az optimálisabb időbeosztásról, amelyet gazdaságunkra vagy akár családunkra is fordíthatunk.

 

Termékünk segítségével gyorsan és könnyedén okosíthatod gazdaságod, amelynek előnyét már a beüzemelés után rögtön élvezheted.