Az eper termesztés a gyakorlatban – régen és most

Képzeljünk el egy tál friss, illatos és zamatos epret! Ugye, hogy máris összefut a nyál a szájban? Nem véletlenül: az eper – vagyis pontosabban földieper, avagy szamóca – az egyik legkedveltebb gyümölcs szerte Európában. A legínycsiklandóbb desszertek alapvető hozzávalója, de csak úgy, magában fogyasztva is fenséges ízélményt ad.

A gazdák évszázadok óta termesztik az epret, hogy élvezhessék édes, lédús ízét és különleges zamatát.

Eper termesztés régen

Az eper termesztés hosszú utat járt be a kezdetek óta, de az eper termesztés gyakorlata még mindig mélyen gyökerezik a hagyományokban. A múltban az eper termesztőknek főként a természeti elemekre kellett hagyatkozniuk a terméshozam biztosításához, így meglehetősen kiszámíthatatlan volt a termesztés. A rengeteg előnyös tulajdonsága mellett az eper nem tartozik a legkönnyebben termeszthető gyümölcsök közé.

Az eperről fontos tudni, hogy igencsak kényes növény. Érdemes szem előtt tartani, hogy a savanyú – 5 és 7.5 Ph érték közé eső – talajt kedveli, és nagyon magas a szervesanyag igénye, miközben a sóigénye alacsony. A szellős talajban érzi jól magát a leginkább, tehát a homokos, enyhén agyagos földek a kedvencei. 

Fontos információ még az is, hogy mindezekkel szemben a talajban pangó vízzel problémái vannak, tehát ott, ahol magas a talajvíz, ott gyakorlatilag mindig veszélyben van a termés. Ezért az öntözéssel is nagyon okosan kell bánni.

Az epernek számtalan fajtája van, az egészen korán érő, nagyra növöktől kezdve a folyton érő, kisebb méretű, de fantasztikusan zamatos típusokig. 

Eper termesztés most

Napjainkban az eper termelők hozzáférnek nemcsak a kertészeti szakértelemhez és a fenntartható növényvédő szerekhez, hanem bizony már a fejlett technológiákhoz is. 

Léteznek már olyan okos kis berendezések, amik azt a célt szolgálják, hogy a gazdák számára lehetővé váljon az eper esetében is a termés-maximalizálás és az állandó, kiszámítható terméshozam

Ahogy fejlődnek a technológiák, úgy a gazdáknak is érdemes tájékozódni ezeken a területeken és fejleszteni a gazdaságukat a modern megoldásokkal.

Két kiemelt terület a modern eper termesztésben

Az eper esetében kiemelten fontos feladat az állandó Ph monitorozás, hiszen kényes kis növényeink meg fogják hálálni, ha gazdálkodóként mindig képben vagyunk a talaj savasságának értékével. Ph-mérőnk segítségével könnyedén be lehet kalibrálni az eper számára a megfelelő talaj-savassági szintet.

A másik okos találmány az EC-szint mérő, ami a talaj ásványi anyag ellátottságát méri, de segít a talajnedvesség pontos beállításában is. 

Az EC szintet a Ph szint méréssel kombinálva meglehetősen pontosan be tudjuk állítani az eper optimális igényeinek megfelelő talaj-adottságokat, amit a modern technológiák nélkül igazából korábban hasraütés szerűen végeztek a gazdák. 

A mezőgazdasági gyakorlat az idők során folyamatosan fejlődött, és a technológia újításokkal a mostani évtizedekben szinte ugrásszerű növekedést lehet elérni a termelékenységben. 

Az eper mindig is közkedvelt, piacképes ajándék volt a természettől, érdemes úgy termeszteni, hogy a maximumot tudjuk kihozni ebből a zamatos, ínycsiklandó, sokak által kedvelt gyümölcsből.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink