Ha a növényeim EC szintjét mérem, milyen döntések meghozatalában támogat?

Egyre több helyen hívják fel a figyelmet a szakemberek, hogy fontos mérni a növényeink EC értékét. De mit is tudunk az EC-ről?

Az EC meghatározza, hogy a talaj vagy a növényi szövetek, mennyire képesek vezetni az elektromos áramot. Ez lehetővé teszi, hogy megértsük a talaj minőségét és a növények tápanyag szükségletét. Az EC értékei azt mutatják, hogy mekkora mennyiségű ásványi anyag és tápanyag található a talajban. Ezek az értékek sok segítséget nyújtanak a talajnedvesség és az öntözés szabályozásában is. Ez alapján jobban megérthetjük hogy mikor, mennyi vizet kell adagolnunk a növényeinknek, hogy megfelelően fejlődjenek.

Az értékek alapján tudjuk szabályozni a tápanyag utánpótlást is.

A magas érték azt jelzi, hogy a talaj nagyobb mennyiségben tartalmaz oldott sókat és ásványi anyagokat, amelyek általában tápanyagokat is tartalmaznak. Ezek hatással lehetnek a növények növekedésére és fejlődésére. Az alacsonyabb EC értékek pedig azt jelzik, hogy a talaj kevésbé tápanyagdús.

Az EC érték azonban önmagában nem ad pontos információt arról, hogy milyen tápanyagok találhatóak a talajban, ez függ többek között a talaj pH értékétől és a talaj típusától is. Az EC-t egy általános talajminőségi vizsgálatnak tekinthetünk, ami megmutatja a tápanyagdús vagy hiányos területeket.

Az ideális értékek

Az ideális értékek nagyban függnek a termesztőközegtől. A talaj EC értékét általában mS/cm-ben (millisiemens/centiméter) mérik.

Az alábbi tartományokban lehet optimális az EC érték, attól függően, hogy milyen növényeket termesztünk:
Zöldségek: 1,5 – 3,0 mS/cm
Gyümölcsfák: 1,0 – 2,5 mS/cm
Gabonafélék: 0,5 – 1,5 mS/cm
Szőlő: 1,0 – 1,8 mS/cm
Burgonya: 1,5-2,5 mS/cm

Fontos megjegyezni, hogy az optimális EC érték a talaj pH-jától is függ, és általában a semleges vagy enyhén savas pH értékhez igazodik.

Egy olyan rendszer, ami ezt az értéket is mutatja valós időben, olyan optimalizálásban segíthet a gazdának, ami pozitívan hat a költségeire és a befektetett munka órájára is. Ezen felül létre tudunk hozni egy ideális környezetet is növényeink számára!

Összefoglalva: ha van egy EC mérő rendszerünk, ami valós idejű adatokat közvetít a talaj és a növények állapotáról, akkor ezek alapján megfelelő döntéseket hozhatunk a tápanyag- és vízutánpótlásról, a permetezési időpontokról, valamint a növényvédelmi intézkedésekről. Ezt kiegészítve a pH érték együttes értékelésével létre tudunk hozni egy optimális növénytermesztési körülményt, amivel a maximális terméshozamot is el tudjuk érni.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink