Miért fontos, hogy figyeljem a termesztőközeg pH szintjét?

Miért fontos, hogy folyamatosan monitorozzuk a termesztőközeg pH szintjét? A szakemberek egyre több esetben hívják fel a figyelmet, hogy a pH szint mérése nagyon fontos a növényeink számára. De mit kell figyelni?

A pH érték azt mutatja meg, hogy a talaj mennyire savas vagy lúgos. Ezek a szintek termelés szempontjából kritikus jelentőséggel bírnak.

A termesztőközeg optimális pH értéke a 6,0 és 7,5 között van. Ha magasabb vagy alacsonyabb, akkor a növények tápanyagfelvételére is hatással lesz.

Ha az érték 5,5 alá csökken, túl savas a talaj és a foszfor, illetve a kálcium nem jelenik meg a talajban kellő mennyiségben.

Ha az érték 8,0 felett van, a talaj túl lúgos, így a vas és a réz nem jelenik meg a talajban kellő mennyiségben.

A pH értékek mérését nemcsak a talajra vonatkoztathatjuk, hanem a talaj és a növények közötti kapcsolatra is, ez azt jelenti, hogy a pH befolyásolja a mikroorganizmusokat a talajban, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a talaj és a növény életében. Befolyásolhatja az élő mikroorganizmusok faját és populációját is.

Hogyan tudjuk befolyásolni a talaj pH szintjének értékét?

Ha túl savas a termesztőközegünk: a mész, illetve a szerves trágya bevitele növelheti a talaj pH értékét.

Ha túl lúgos a termesztőközegünk: a savas kémhatású trágyák használata csökkentheti a talaj pH értékét.

Különböző talajkezelési technikák, például a talaj lazítása és forgatása javíthatják a talaj állapotát és a pH-értékét is.

A talaj pH szintjének figyelemmel kísérése a környezetvédelmi területeken is fontos szempont. A talaj túlzott savanyodása vagy lúgosodása károsíthatja a környezetet, például a talajok és a vizek savasodását okozhatja.

Az ideális értékek

A pH mértékegysége az ún. pH-skála, amely a hidrogénion-koncentráció (H+) logaritmikus értékein alapul.

Az ideális talaj pH-értékekre különböző növényfajták esetében:

  • Zöldségfélék: ajánlott pH-érték 6,0 és 7,0 között van. Azonban egyes zöldségfajták, például a paradicsom és az uborka, inkább a 6,0 alatti pH-t kedvelik.
  • Gyümölcsfélék: ajánlott pH-érték 6,0 és 6,5 között van. Azonban az almának és a málnának enyhén savasabb, körülbelül 5,5-6,0 pH-értékű talajra van szüksége.
  • Szőlő: ajánlott pH-érték 6,0 és 6,5 között van. Azonban a talaj pH-jának kis eltérései is jelentős hatással lehetnek a szőlő minőségére és mennyiségére.
  • Gabonafélék: ajánlott pH-érték 6,0 és 7,5 között van. Azonban a gabonaféléknek általában jól alkalmazkodnak a változatos talaj pH-khoz, és a termelési hatékonyságuk nem érzékeny a kis eltérésekre.

Egy olyan rendszer, ami ezt az értéket is mutatja valós időben, olyan optimalizálásban segíthet a gazdának, ami pozitívan hat a költségeire és a befektetett munka órájára is. Ezen felül létre tudunk hozni egy ideális környezetet is növényeink számára!

Összefoglalva: ha van egy pH mérő rendszerünk, ami valós idejű adatokat közvetít a talaj és a növények állapotáról, akkor ezek alapján megfelelő döntéseket hozhatunk termelési szinten. Ezt kiegészítve az EC érték együttes értékelésével létre tudunk hozni egy optimális növénytermesztési körülményt, amivel a maximális terméshozamot is el tudjuk érni.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink