Indul a 2023-as szezon

A fűtött üvegházakban és fűtött fóliákban a növények ültetése már javában zajlik. A tavasszal elérhető friss magyar hajtatott zöldségek alapjait ezek a növények biztosítják. Fontos, hogy megfelelő kondícióban lévő palántákat ültessünk ki. A minőségi palánta jellemvonásai a következők: legyen erős, vastag a száruk, nem megnyúltak, levelei sötétzöldek, dús fehér gyökérzettel rendelkezzenek. A minőségi palánta félsiker a termesztéshez.

Kiemelendő, hogy palántálás után helyezzünk ki nagy mennyiségben sárga és kék ragadós fogólapokat, szalagokat. Nagy hatékonysággal vonzza az esetleg életben maradt vagy arra tévedő kártevőket. A termesztőberendezésekben éjszaka a növények 18-20 0C fokot igényelnek. Erre fontos odafigyelni, ugyanis, ha megfáznak a palánták vontatottabb lesz a fejlődésük és a későbbi első termések is károsodhatnak. Mindenképpen szükséges a gyökéren és a lombon keresztüli trágyázás a növények megfelelő kondíciójának elérése érdekében, a gyökér felől gyökereztető készítménnyel, illetve levélen keresztüli lombtrágya használata javasolt. Ezt heti két alkalommal elvégezhetjük. A lombtrágyázás nem váltja ki a talajon vagy ültető közegen keresztüli tápanyagutánpótlást, de ha a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel valamilyen ok miatt nem lehetséges (hideg az ültetőközeg, nem megfelelő a pH), akkor ez egy jó kiegészítő lehetőség lehet. Amennyiben indokolt, a korai időszakban a lombtrágyázással együtt az első növényvédelmi lépéseket is megtehetjük.

A hasznos szervezetek betelepítése (biológiai növényvédelem) a kártevők ellen még várat magára tavaszig, tartós meleg időjárás beköszöntével telepíthetjük be őket.

A megfelelő minőségű és mennyiségű termés elérése érdekében a kiültetés után is gondoskodjunk növényeinkről minden nap. A rendszeres felvételezések során megelőzhető a kártevők felszaporodása, ezt foltkezeléssel orvosolhatjuk szükség esetén. A mindennapi gondoskodást növényeink meghálálják. 

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink