Paprikatermesztés üvegházban

A paprikatermesztés az egyik leghálásabb dolog a világon, ugyanis: 

 • a paprika növénynek nincsenek túlzó elvárásai, bár igénytelennek nem mondanánk, de nem is kényes, 
 • jól tűri a meleget, de szereti a szellőztetést is, 
 • a kártevői jól kordában tarthatók,
 • magával a növénnyel túl sokat nem kell foglalkozni – mivel nagyra képes nőni, ezért persze karózás, pányvázás szükséges lehet,
 • egyszerűen és gyorsan lehet szüretelni a termést,
 • hatalmas piaca van mind zöldségpiaci, mind feldolgozói viszonylatban.

Ha a paprikát üvegházban termesztjük, akkor még további előnyökre számíthatunk:

 • Burjánzó növénydzsungelre,
 • impozáns, sőt hatalmas méretű termésekre,
 • rendkívüli terméshozamra,
 • tavasztól késő őszig tartó szezonra, 
 • legalább heti egyszeri, dömpingszerű szüretelésre (pl. piaci napokhoz időzítve, ha el akarjuk adni a termést)
 • gazdálkodóként való termesztés esetén jelentős anyagi/üzemi haszonra.

A paprikatermesztést mindenképp megfontolásra érdemesnek javasoljuk még kezdő üvegházi termesztőknek is, a profik meg nyilván számtalan saját érvet tudnak felsorakoztatni már mellette.

Hogyan termesszünk paprikát üvegházban? 

Először is fontos, hogy olyan paprikafajtát válasszunk, amely biztosan alkalmas az üvegházi körülmények között történő termesztésre. A színesre érő fajták általában nagyon jól tolerálják a meleget és a magas páratartalmat, és ezeknek a legnagyobb a felvevő piacuk is. Természetesen az üvegháznál is fontos gondoskodni a megfelelő szellőzésről és mikroklímáról, de mivel a paprika növénye sem a túlérzékenységéről híres, a termése pedig meglehetősen masszív, ezért nem kell arra berendezkedni, hogy éjjel-nappal szemmel kell tartanunk és őriznünk a növényeket, és nem kell minden kis kósza szellőre reagálnunk.

Ne vegyítsük a különböző fajtákat!

A paprikánál nagyon oda kell figyelni arra, hogy nehogy keresztbeporzás történjen a virágzáskor, így érdemes csak egy féle paprikafajtát tervezni egy üvegházba, mert a paprika rendkívüli módon szeret kereszteződni a beporzódáskor, így meglepetés érheti a kedves gazdálkodót a termésnél, hogy nem olyan paprikák “születnek”, amilyenekre számított volna. Ha mindenképp több féle paprikát szeretnénk egymás közelségében termeszteni, akkor belső elfüggönyözéssel próbálhatjuk megakadályozni a keresztbe porzódást.

Talaj- és magminőség

A természetesen alapvetés, hogy csakis jó hírű beszállítótól származó magokkal és palántákkal szabad dolgozni. A magról hajtatást elkezdhetjük fűtött üvegházzal mi magunk már télen, így kora tavaszra saját kis palántáink lehetnek. Ez azért jó megoldás, mert bár így télen is dolgozni kell, sőt, fűteni is, de a leginkább így szabályozhatjuk a paprika számára a talaj minőségét az első pillanattól. Ez azért fontos, mert a paprika ha másra nem is, de a számára kedvező talaj összetételére nagyon igényes, de igazából a gazdálkodók az igényesek erre: ugyanis már az első pillanattól meghatározhatjuk a lenyűgöző terméshozamot a megfelelő talajjal.

Hőmérséklet, nedvesség és páratartalom biztosítása

Miután a növények a végső helyükre kerülnek az üvegházban, fontos, hogy gondosan figyelemmel kísérjük a hőmérséklet és a páratartalom szintjét. 

A paprikának meleg körülményekre van szüksége a virágzáshoz, de a túl nagy meleg miatt végül kevesebb termést hozhat, tehát a szellőztetésre érdemes rutinszerűen figyelmet fordítani.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink