A paradicsom termesztése a kiskertekben nem tűnik nagy kihívásnak: akár magról is nevelhető a palánta, viszonylag korán ki is lehet ültetni, aztán őszig terem a paradicsomunk.
De ha a család igényein túli mennyiségben szeretnénk paradicsomot termeszteni, eladásra, feldolgozásra termelnénk, akkor bizony az átlagosnál jobban fel kell készülnünk a kihívásokra, ha biztosra akarunk menni.
Miért imádjuk a paradicsomot?
A paradicsom a “Zöldség vagy gyümölcs?” találós kérdés kedvelt alanya, ugyanis bár zöldségféleként tekintenek rá a hétköznapokban, de igazából gyümölcsnek minősül, amit szüreteléssel takarítunk be.
A paradicsom egyszerre édes és savanykás íze a gasztronómiában szerteágazóan sokféle felhasználását eredményezi, de nedvességtartalma, rosttartalma, vitamintartalma és ásványi anyag tartalma is kiemelt szerepet kap a táplálkozásunkban. Nincs is kellemesebb, mint nyáron a frissen szedett, a napfénytől még meleg, harsogóan egészséges, piros paradicsomba egy jóízűt beleharapni és jólesően elmajszolni.
A főzés tudományában a paradicsom kiemelt szerepet kap, hiszen különlegesen jól harmonizál a legkülönfélébb fűszerekkel is, és ráadásul összekötő hidat is képez az erőteljes és semleges ízvilágok között. Egy ízletes paradicsomszósz a fokhagymásan lesütött oldalas és a tört krumpli mellé gyakorlatilag kihagyhatatlan.
A finomsága mellett fantasztikusan egészséges is a paradicsom, hiszen rengeteg ásványi anyagot, C-vitamint és élelmi rostot is tartalmaz, miközben a nedvességtartalma is magas. Nemcsak táplál, de az emésztésnek is jót tesz, ami az immunrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. Sokan az almát gondolják a legegészségesebb gyümölcsnek, pedig a paradicsom is méltán pályázik erre a címre.
Miért imádják a gazdálkodók a paradicsomot?
A paradicsomtermesztés igényel egy kis odafigyelést, de alapvetően hálás növény, és ami a fő: óriási a felvevőpiaca. Nincs az a gazdálkodó, aki ne tudná eladni a paradicsomot a fogyasztóknak vagy a feldolgozóipar felvásárlóinak, szereplőinek.
A paradicsom véletlenül is ki tud hajtani az elpottyantott gyümölcsök magjáról és gyorsan termőre is tud fordulni, tehát még akár a mezőn is találkozhatunk vele. De üzemi volumenű gazdálkodás esetén többre lesz szükségünk, néhány szerencsésen elszórt magnál.
Paradicsomtermesztés alfája és omegája
A paradicsomtermesztés, főként ha üvegházban vagy fóliában tervezzük végezni, látszólag nem különbözik a paprika termesztésétől, de van három nagyon lényeges különbség, amivel rögtön az idény elején már kalkulálni kell.
- A vetőmag minősége kiemelt figyelmet igényel a paradicsom esetében, mert súlyos palántadőlés-vésznek lehetünk részesei a rossz minőségű magok révén, ami ellen utólag már semmit nem lehet majd tenni.
- A magok csíráztatása magas, 25-30 celsius fokos hőmérsékletet igényel, ami plusz takarás biztosítását is jelentheti a csíráztató tálcánál, de közben figyelni kell arra is, hogy azért érje levegő is, nehogy befülledjen. Magyarán: a paradicsomra jó eséllyel fűteni kell a csíráztatáskor.
- A talaj minőségére már a csírázáskor nagyon igényes a paradicsom, mint ahogy később a teljes termő időszak alatt is meg fogja hálálni, ha megfelelő tápanyaggal dúsított termő talajjal kedveskedünk számára. A paradicsom rendkívül hálás a megfelelő minőségű komposztért.
A paradicsomtermesztés alfájának tehát a megfelelő vetőmag megtalálását, omegának pedig a növény számára tökéletes termőtalajt nevezhetjük.
Paradicsomtermesztés üvegházban vagy fóliában
A paradicsomtermesztés már tél végén megkezdődik azzal, hogy eldöntjük, milyen fajtát szeretnénk termeszteni, beszerezzük hozzá a megfelelő, egészséges vetőmagot, majd nekifogunk a csíráztatáshoz és a palánták saját kezű felneveléséhez.
A paradicsom nagyon melegigényes, szereti a dús, párás levegőt, közben igencsak érzékeny a huzatra, tehát a fólia szellőzését érdemes fóliavezérléssel megoldani. A paradicsomot szokás még belső függönyözéssel is védeni a hirtelen légáramlatoktól, főként még növendék korban.
Természetesen lehetséges már közvetlenül a talajba kiültetésre alkalmas palántákat is vásárolni megbízható forrásból, és április elején már mehetnek is a “szabadföldbe” a fóliasátor alá.
A paradicsom ültetésének trükkjei
Néhány dolgot érdemes figyelembe venni a paradicsom palánták kiültetésekor:
- A palántát úgy érdemes átültetni a szabadföldbe, hogy azon a részen is érje föld a szárát, ami egyébként már a föld fölött volt a palántázó tálcán vagy edényben. Tehát mélyebbre kell ültetni, mint a tálcán-pohárban volt. Így masszívabb gyökérzet fog kifejlődni.
- Érdemes lehet némiképp fektetve palántázni, így is erős gyökérzetet kapunk, ami jól fel tudja majd venni a nedvességet és a tápanyagokat. Természetesen a föld felett lévő rész függőlegesen fog majd nőni.
- A folyamatosan növő fajtákhoz karózás vagy valamiféle támrendszer szükséges, míg a nem növő fajtákhoz is elkélhet a kötözés, ha túlságosan nagy súlyt jelentenének a gyümölcsök.
- Kiültetés után alaposan be kell locsolni a töveket, az a megfelelő vízmennyiség, aminek révén a növényen szinte meg sem látszik az átültetés sokkja, tehát nem hervad, nem kókad le még átmeneti időre sem.
- A növények egymáshoz képesti távolságát a fajta adja: a sortávolság legyen 1-1,5 méteres, míg a tövek egymáshoz képesti távolsága is igényelheti a legalább fél métert, terebélyesebbre növőknél még az ennél is nagyobb távolságot.
- A hónaljhajtásokat folyamatosan le kell majd törni/vágni, mert ezek termést nem ígérnek, viszont sok erőt elvesznek a növénytől. Tehát a paradicsom növénnyel időközben is kell majd foglalkozni.
A szüret
A paradicsomot félérett állapotban érdemes leszedni akkor, hogy ha közvetlen fogyasztásra szánjuk, hiszen utóérő gyümölcs. Savanyításra zölden a legalkalmasabb, míg konzervipari felhasználásra csakis érett, piros állapotban szüretelhető.
- Ha sikerül a megfelelő vetőmagot beszereznünk – érdemes lehet több félével is kísérletezni természetesen –,
- már a kezdetektől oda tudunk figyelni a magas humusztartalmú termőtalaj biztosítására,
- és a folyamatos gondozást is a szívügyünknek tekintjük,
- továbbá a huzattól is szerencsésen meg tudjuk védeni a növényeinket,
akkor a paradicsomtermesztés egészen biztosan sikeres és örömteli projektünk lesz.