Kalciumhiány a zöldségfélékben

A növények a talajból a tápanyagokat a gyökérszőrök segítségével veszik fel, azokat a tápanyagokat tudják könnyen a javukra fordítani, amelyek vízben oldott formában, azaz a talajoldatban vannak jelen. A zöldséghajtatásban a bőséges tápanyagellátás következtében a tápelemek többnyire ilyen formában találhatók. A gyakorlatban rendszerint előfordul, hogy a tápanyagok a talajban jelen vannak, de oldódásuk nem megfelelő, nem kerülnek a talajoldatba, vagy a növények nem tudják hasznosítani. Mielőtt a kalciumhiányról és annak okairól esik szó pontosítani szükséges, hogy mit jelent az abszolút és a relatív tápanyaghiány. Azt az esetet, amikor nincs a talajban tápanyag, abszolút hiánynak, azt pedig, amikor van, de a növények nem tudják felvenni, relatív hiánynak nevezzük.

Ez utóbbi eset sokszor tapasztalható a hajtatásban. Az okai elég szerteágazóak. Sok esetben gyakran a levegő magas páratartalma akadályozza az asszimilációt (amely során a növény szén-dioxid felvétele mellett oxigént bocsát ki) és ezzel együtt a tápanyagok felvételét. Magas páratartalom következtében a növények nem képesek párologtatni, ebből kifolyólag a párolgás hiányában vizet felvenni, vízfelvétel nélkül pedig nincs tápanyagfelvétel. Ez a jelenség rendszerint a kalciumnak mint a legnehezebben szállítható tápelemnek a zavarában mutatkozik meg. A folyamatok egymást követik. Az öntözővíz tulajdonságai is közrejátszhatnak, ugyanis minden vízben van több vagy kevesebb oldott só, amelyek egy bizonyos határig lehetnek előnyösek is, amennyiben azok növényi tápanyagok például a magnézium, nitrát, kalcium stb., de lehetnek nagyon károsak is, például hidrogén-karbonát, klór, nátrium, amelyek toxikus anyagok a növényeknek. A tartós 30 °C feletti hőmérséklet se kedvező a felvételnek, csökken a kalcium felvehetősége.

A kalcium elsősorban a levélben felhalmozódó elem, de hiánya a bogyó csúcsrothadását, csúcsszáradását okozza. Főleg a fehér bogyójú fajták érzékenyebbek, de az elmúlt években jelentkezett a hegyes erős, a paradicsom alakú fajtában és fűszerpaprikában is. 

A kalciumhiány csúcsrothadás tünete már az egészen kisméretű bogyón is jelentkezhet. Világos, majd barnuló, beszáradó nagy foltok alakulnak ki, mindig a bogyó bibe felőli végén. A kalciumhiány a gyökérnövekedést akadályozza, ezért a fejlődés lassulását is okozhatja már a palánta kortól. A hiánytünetek megelőzését a kalcium trágyázáson túl a kiváltó okok együttesének helyes alkalmazásával oldhatjuk meg.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink