Smart Agriculture – Intelligens Mezőgazdaság

Mi az az intelligens mezőgazdaság – Smart Agriculture – és miért ez a jövőnk záloga?

Ma már szinte minden „okos”, de ha nem is az, akkor igyekszünk felokosítani. Az okos szinonimája az gazdasági, termelési és gazdálkodási területeken az, hogy intelligens, így a Smart Agriculture-t lehet Okos Mezőgazdaságként is fordítani, de sokkal szerencsésebb és beszédesebb, és talán még bizakodásra is okot adóbb az Intelligens Mezőgazdaság kifejezés elterjesztése és használata.

Az Intelligens Mezőgazdaság azt jelenti, hogy a gazdálkodásban a már jól bevált agrár-szakmai megoldások mellett olyan technológiákat is használunk, amik elsőre nem igazán jutnak eszünkbe a mezőgazdaságról.

Használható technológiák az Intelligens Mezőgazdaságban:

Az okos rendszereket általában az emberi kényelem és biztonság érdekében szokás alkalmazni, de a mezőgazdaságban a végső cél nem a kényelem elsősorban, hanem a termény minőségének és mennyiségének növelése, miközben az emberi erőforrásokat is optimálisan használjuk fel.

Példák az Intelligens Mezőgazdaság megoldásaira

 • Precízió öntözés,
 • Precíziós tápanyagellátás a növényeknél,
 • Érzékelők – talaj, víz, fény, nedvesség, hőmérséklet,
 • Időjárás előrejelzés,
 • Okos szellőztetésvezérlés – ezt nyújtja a Fóliavezérlés
 • Különböző hasznos szoftverek és alkalmazások,
 • Helymeghatározó rendszerek – pl. GPS alapú aratás,
 • Robotok – amik az élőmunka igényt enyhítik,
 • Analitikai rendszerek, statisztikai és BIG DATA eszközök az adatvezérelt döntésekhez.

Ezek között a megoldások között igazából az internet – kevéssé elterjedt elnevezéssel a „dolgok internete” – létesíti és biztosítja a kommunikációs kapcsolatot. Az internetes összeköttetés gyakorlatilag minden okos és intelligens dolog mögött az alapvetés.

Miért van szükség Intelligens Mezőgazdaságra?

Mint már említettük, nem a kényelem az alap célja a mezőgazdaság „felokosításának”, hanem a termény minőségének és mennyiségének növelése. 

Az intelligens megoldások a mezőgazdaságban azt a célt szolgálják, hogy:

 • Megfelelő adatok álljanak rendelkezésünkre a döntések meghozatalához.
 • Problémákat tudjunk feltárni az adatok által, és ott beavatkozni, ahol az valóban szükséges.
 • A megfelelő műveleteket a megfelelő sorrendben tudjuk végrehajtani.
 • Tervezni tudjuk a jövőt a tapasztalatok és a meglévő adatok alapján.
 • Gyorsan, sőt, szinte azonnal tudjunk reagálni a változó körülményekre.

Az intelligens mezőgazdaság egy olyan feltörekvő terület, amely egyértelműen a fejlett technológiát használja a mezőgazdasági termelés és termesztés hatékonyságának javítására. 

Az intelligens mezőgazdaság a gyakorlatok széles skáláját tartalmazza, a talaj nedvességszintjének nyomon követésére szolgáló szenzoroktól kezdve, a drónok használatáig a termés – vagy netán a károk – feltérképezéshez. A Smart Agriculture legfőbb célja, hogy kevesebb erőforrással több élelmiszert állítson elő, miközben csökkenti a mezőgazdaság környezetterhelését is.

Az Intelligens Mezőgazdaságnak számos lehetséges előnye van. Például a precíziós gazdálkodási technikák alkalmazásával a gazdálkodók csökkenthetik a felhasznált víz és műtrágya mennyiségét, ami pénzt takaríthat meg, és hozzájárulhat a környezet védelméhez is. 

Ezenkívül az intelligens mezőgazdaság segíthet a gazdálkodóknak abban, hogy táplálóbb élelmiszereket állítsanak elő a modern technikák alkalmazásával. Végső soron az Intelligens Mezőgazdaság képes átalakítani az élelmiszer-előállítás módját, fenntarthatóbbá és hatékonyabbá téve azt.

Smart Agriculture a klímaváltozás ellen?

A Nature folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint az Intelligens Mezőgazdaság jelentős szerepet játszhat az éghajlatváltozás mérséklésében. 

Egy nemzetközi tudóscsoport által végzett kutatás megállapította, hogy az intelligens mezőgazdasági gyakorlatok évente akár 8,5 milliárd tonnával csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A kutatás számos gyakorlatot vizsgált, például a precíziós öntözést a vízpazarlás csökkentése érdekében, a takarónövények ültetését a talaj egészségének javítása érdekében, és az adatvezérelt döntéshozatalt a terméshozam javítására. 

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy az Intelligens Mezőgazdaság jelentősen csorbíthatja a széndioxid kibocsátást, és arra ösztönzik a döntéshozókat, hogy fektessenek be a Smart Agriculture kezdeményezésekbe. Az Intelligens Mezőgazdaság a tanulmányok szerint segíthet lelassítani az éghajlatváltozást, és jobb hellyé teheti a világot a jövő generációi számára.

A Smart Agriculture lényege összefoglalva

Az Intelligens Mezőgazdaság egy izgalmas új terület, amely ötvözi a hagyományos gazdálkodási gyakorlatokat a modern technológiával. Az intelligens mezőgazdaság egyik fő előnye, hogy segíthet a gazdálkodóknak csökkenteni a műtrágyáktól és növényvédő szerektől való függőségüket. Az intelligens mezőgazdasági technológiák segítségével növelhető a terméshozam, miközben csökken a szükséges víz és vegyszerek mennyisége. 

Ezen túlmenően a Smart Agriculture segíthet a gazdálkodóknak abban, hogy nyomon kövessék a folyamataik minőségét, biztosítva, hogy a növények hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz, és így minimalizálhatják a terménykiesés kockázatát. 

Ennek eredményeként az Intelligens Mezőgazdaság képes forradalmasítani az élelmiszertermesztést, fenntarthatóbbá és környezetbarátabbá téve azt.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink