Emelt ágyás, magaságyás

Előző cikkemben már bemutattam, hogyan tudsz komposztot előállítani otthon. Most szeretném megismertetni az ágyásokat is. A komposztot ugyanis fel lehet használni az ágyásaink megtöltésére.
A fix ágyásnak köszönhetően könnyebben készíthetsz vetéstervet, jobban el tudod szeparálni a termőterületet az utaktól. Ha teljesen szűz területen kezdesz kertészkedni, az emelt ágyások használatával felgyorsíthatsz több folyamatot. A gyomosodást csökkentheted a jó minőségű komposzttal. Az emelt ágyásoknak jobb a csapadékelvezető képességük és általában a méretük 15-20 cm-nél nem magasabb.

A magaságyás, amelynek a nevében is benne van, általában 70-80 cm magasságúak. Az emelt ágyásaktól megkülönböztetjük a magaságyásokat. Ennek előnye, ha olyan területen szeretnénk gazdálkodni, ahol a talaj teljesen alkalmatlan a termesztésre, rossz minőségű vagy, ha nincs talaj, pl. teraszok esetében, illetve, ha kéz- és szemmagassághoz közelebb szeretnénk tudni növényeinket.
Mind az emelt ágyás mind a magaságyás tekintetében olyan talajra van szükségünk, ami a növény igényeinek megfelelő. A természetből behordott talaj fertőzött lehet, gyom magvakat is tartalmaz, nem alkalmas az ágyások megtöltésére. A növények tápanyag ellátása szempontjából a legjobb a komposzt! A komposztvásárlás költséges, ezért jobb, ha előállítjuk.
Ültetéskor figyelembe kell venni, hogy megfelelő növénytársításokat ültessünk egymás mellé. A jó növénytársítás csökkenti a kártevőket, ezáltal a termés bőségesebb lesz, minősége jobb. Érdemes kiválasztanod, hogy milyen növényeket szeretnél jövőre termelni, és megnézni, melyiknek mi a legideálisabb szomszédja. Az interneten és számos szakirodalomban is elérhetőek ezek a társítások. Válaszd ki a növényeket, rajzold le és tervezd meg előre a jövő évi kertedet.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink