Növénytársítás – kit, kivel?

Avagy: hogyan társítsuk a növényeket egymáshoz az optimális hozam elérése és a kártevők kiiktatása érdekében?

A monokultúrás mezőgazdaság elterjedése révén a növénytársítás fogalmáról és hasznosságáról jóval kevesebb szó esik, mint amennyit ez a téma megérdemelne. Cikkünkben megkíséreljük átadni az alapinformációkat a növénytársítással kapcsolatban, hogy kedvet csináljunk ehhez a méltánytalanul háttérbe szorított, természetes hozamnövelő és kártevő-kiiktató termesztési módszerhez.

A növénytársítás alapjai

A mezőgazdasági növénytársítás nem más, mint a különböző növényfajok egymás közelében történő stratégiai elhelyezése annak érdekében, hogy kihasználjuk a növények egymást kiegészítő tulajdonságait. 

Ha helyesen végzik, a növénytársítások javíthatják a terméshozamot, csökkenthetik a ráfordításokat és mérsékelhetik a kártevők okozta nyomást. 

A növénytársítás azonban összetett gyakorlat, amelyet a gazdaság vagy a kert egyedi igényeihez kell igazítani. A hatékony növénytársítás létrehozásához a termelőknek először is meg kell vizsgálniuk a társítás tervezett célját: A terméshozam növelésére, a ráfordítások csökkentésére vagy a kártevők elleni védekezésre fogják-e használni? 

A cél meghatározása után a termelők kiválaszthatják azokat a növényfajokat, amelyek kiegészítik egymást és elérik a kívánt eredményt. A növénytársítások hasznos eszközt jelenthetnek a gazdálkodók és a kertészek számára, de fontos megjegyezni, hogy minden növénytársítást gondosan meg kell tervezni ahhoz, hogy sikeres legyen.

Hogyan érdemes a növényeket társítani?

Ahogy fentebb említettük, a növénytársítás két vagy több növényfaj együttes termesztése annak érdekében, hogy kihasználjuk az egymást kiegészítő tulajdonságaikat. 

  • Egyes növények például olyan vegyi anyagokat bocsátanak ki, amelyek elriasztják a kártevőket, 
  • míg más növények vonzzák a hasznos rovarokat. 

A jól együttműködő növények gondos kiválasztásával a kertészek olyan ökoszisztémát hozhatnak létre, amely egyszerre termelékeny és kártevőmentes. Illetve logikusan a kártevőmentes gazdálkodás már eleve termelékenyebb lehet, hiszen kisebb a kártevők okozta veszteség.

Mit mivel társítsunk?

Meglepő lehet az ötlet, de a gazdálkodás során érdemes odafigyelni a virágokra: a levendula, a körömvirág, a “büdöske”, a kamilla, a sarkantyúvirág és a hozzájuk hasonló szépségek vonzzák a megtermékenyítésben élenjáró rovarokat, miközben illóolajokkal távol tartják például a tetveket.

A fokhagyma távol tartja a fonálférget és bizonyos gombákat is, de például a zeller is élen jár ilyen területen: az aromásabb növények a kártevők távoltartásában lehetnek segítségünkre.

De ez még nem minden!

Sok növénynek az az előnye, hogy takarja a talajt a hatalmas leveleivel, így segít a környező növényeknek is a megfelelő vízháztartásban. A tökfélék és a cukkini ültetése remek ötlet például kukorica mellé, így sokkal kevesebb kapálásra és locsolásra lesz szükség. De nem véletlenül szoktak futóbabot is ültetni a kukoricával együtt: a bab felfut a kukorica szárára, az így természetes támasza lesz. Olykor a praktikum lehet fontos és ehhez csak előre kell gondolkodni.

A variációk száma végtelen, csak azt kell előre tudnunk, hogy mi az elsődleges számunkra:

  • a kártevők távoltartása,
  • a beporzás hatékonysága,
  • vagy a talajtakarás,
  • esetleg egyéb más praktikumok.

Talajtípusonként, gazdaságonként eltérő lehet, hogy mi mivel párosítva válik be, mindenesetre érdemes lehet egy kis táblázatban vagy füzetben vezetni a saját tapasztalatokat, amik hosszú távon kincset fognak érni.

Termékeink

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink