Új komposztálási módszer 

Évről évre a talajok kimerülnek és sok kertészkedő gondolataiban felmerül, hogy hogyan tudná megújítani, illetve az év során a keletkezett zöld és barna hulladékot hogyan tudná hasznosítani a kertjében. Erre a válasz: Komposztálj! Vásárolhatsz komposztot, vagy te magad is készíthetsz. A kertből származó szerves hulladékból remek komposzt állítható elő, amely pénzbe se kerül, és a környezetet se terheled.
A kérdés, hogy miből lehet a komposzt? A következőkben néhány példát felsorolok. A most lehulló falevél, faapríték, száraz növényi maradvány, fűrészpor, ezeket nevezzük barna alapanyagoknak. A fűnyesedék, a zöldségek levele, friss zöld növényi maradványok, kávézacc, konyhai szerves hulladékokat pedig zöld alapanyagoknak nevezzük.
Nem tehető a komposztba műanyag, fém, üveg, kő, húsféleség a konyhai maradékból, és más egyéb el nem bomló szervetlen anyagok.
A hagyományos komposztálás során a komposztot forgatni kell, hogy meglegyen a levegőzöttsége, ugyanis a folyamathoz szükséges a levegő. Amennyiben nincs forgatva, anaerob területek keletkeznek a komposztban és nem korhadás játszódik le, hanem rothadás. Ez az oka, hogyha a komposztálónak, a benne lévő komposztnak szaga van.
Most egy olyan komposztálási módszert szeretnék bemutatni, amelyben nincs szükség a forgatásra, ami javában megkönnyíti a munkafolyamatot. Garantált szagmentes, humuszban gazdag komposzt állítható elő egy kis befektetett munkával. A Johnson-Su bioreaktor egy amerikai házaspárnak köszönhető.

Rájöttek, hogy a tökéletes komposztálás akkor történik, ha a komposztanyag nincs messzebb, mint 30 cm-re a levegőtől. Ezzel kiküszöbölhető, az, hogy anaerob részek, azaz levegő mentes területek létrejöjjenek.

Amire szükség van a megépítéséhez:

  • drótháló vagy térháló
  • geotextil
  • 1 db raklap
  • 3-4 db 110 mm-es PVC cső

Ha nem szeretnél ennyit se építeni, akkor egy kész komposztálót is megvásárolhatsz, és akkor a drót vagy térhálóra nem lesz szükséged.

Az összeállítása egyszerű!

  1. A raklapot helyezd el egy félárnyékos részén a kertnek.
  2. 3-4 helyen vágd ki ügyelve arra, hogy a komposztáló szélétől 30 cm-nél ne legyenek messzebb.
  3. Ezután terítsd le geotextillel és vágd ki a lyukak felett, majd a dróthálót vagy az általad megvásárolt komposztálót helyezd rá a raklapra körben.
  4. A geotextillel vond körbe belülről a komposztálót kivéve, ha előre vásárolt, akkor ezek a lépések nem szükségesek.
  5. A PVC csöveket 30 cm-enként fúrd ki mindkét oldalt (ezzel biztosítjuk a későbbiekben a levegőzöttséget) majd helyezd le a már előre kivágott lyukakba, úgy, hogy a talaj szintjét érjék el.
  6. Amikor minden a helyén van kezdődhet a komposztáló megtöltése.

A barna és zöld alapanyagokat rétegenként juttatjuk a komposztálóba és minden réteget megöntözzük. Néhány hét és feltöltés után a csöveket kivesszük és letakarjuk a komposztáló tetejét geotextillel. Ezután már csak arra kell ügyelned, hogy mindig nedvesen tartsd, hogy a mikroorganizmusok tudjanak megfelelően dolgozni. 6-8 hónap elteltével kész komposztunk lesz, amelyet felhasználhatunk a kertben. A tökéletes komposzt nedves morzsalékos, kellemes illatú, sötétbarna színű.


Komposztra fel!

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink