Távvezérléssel működő automatizált rendszer teszi megfizethetővé és szuper hatékonnyá a növénytermesztést

A technológia fejlődése az elmúlt években rohamossá vált, a fejlődés hatását pedig számos helyen fellelhetjük, nemcsak az indusztriális folyamatokban, hanem saját mindennapjainkban is.

Az általános információ soha nem volt még könnyebben és gyorsabban elérhető, mint ma, percenként tájékozódhatunk bármiről a világban az okos eszközök és az internet segítségével; és nem csak az információ, de ismerőseink, barátaink, családunk is egyetlen gombnyomásra vagy hívásra vannak tőlünk, legyenek bárhol a világban.

Az új applikációk gyakran időt spórolnak meg nekünk – nem kell a térképen tervezgetni az utakat, hiszen a navigációs alkalmazások másodpercek alatt megteszik ezt helyettünk; télen nem szükséges folyamatosan fát pakolnunk a tűzre, a termosztát azonnal érzékeli, ha az általunk beállított fok alá esik a hőmérséklet, és automatikusan reagál.

A legtöbb program temérdek adat tárolására is képes, így gyakran kaphatunk releváns statisztikákat az elmúlt időszakról, legyen szó akár arról, hogy mivel mennyi időt töltünk, akár a költési szokásainkról, vagy a leggyakrabban látogatott címeinkről.

Bizony, a technológiai fejlődés megannyi újdonságot, és számtalan előnyt hozott a mindennapi élet legtöbb területére.

Miért is ne lehetne az általa elérhető eszközöket és módszereket a növénytermesztés folyamatába is integrálni, és ezáltal azok számos előnyeit kiélvezni?

Melyik gazda fejében ne fordult volna már meg a gondolat, amikor távol volt a sátortól, hogy milyen jó is lenne tudni, hogy érzik most magukat a növények, elég meleg van-e nekik, stb.? A mi fejünkben ugyanez a gondolat motoszkált, amikor elkezdtük megalkotni bármilyen meglévő rendszerhez integrálható eszközünket, mely az általános technológiai fejlődés előnyeit zökkenőmentesen ülteti át a növénytermesztésbe.

A rendszer internet nélkül is működőképes, a webre csatlakozva pedig távoli elérést és az aktuális adatokhoz való azonnali hozzáférést biztosít a sátorban lévő fénymennyiségről, hőmérsékletről és páratartalomról, valamint a talaj nedvességéről is. Persze a gazda nem csak tájékozódhat róluk, de rögtön reagálhat is rájuk, amennyiben szükséges – a távvezérlésnek hála bárhonnan állíthatja ezeket az értékeket, vagy előre beállított értékekkel egy teljesen automata, önfenntartó rendszert alakíthat ki, amely konstans hozamot és egyensúlyba kerülő termesztési folyamatot eredményez.

A gazda saját idejének megspórolása mellett pedig ez költségmegtakarítást és energiatakarékosságot is jelent, hiszen például az egyenletes hőmérséklet tartása eredményeként a sátrat kevesebbszer kell felfűteni, az sürgős beavatkozást igénylő problémák azonnali távoli kezelésével pedig az esetleges károk megelőzése is biztosabbá válik. Ezáltal a selejt, elpusztított növények száma csökkenthető, ami a környezettudatos növénytermesztésben nagy szerepet játszik.

Természetesen ezzel az automatizált precíziós megoldással a növények látogatásának száma csökkenthető, ami a már ismert kevesebb ingázás környezetre gyakorolt kedvező hatását idézi elő.

foliavezerles.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink