Mutatjuk miért érdemes új technológiát bevezetni a gazdaságba!

Napjainkban egyre többször használjuk a precíziós kifejezést az agrárium különböző területein. Kutatások szerint egyre jobban fog növekedni ez az ágazat még a mezőgazdaságon belül is. A precíziós technológia a gépesítés és az agrárinformatika terén kiemelkedő (pl.: önvezető traktor, szenzoros mérések, permetező drónok, stb.), elősegítve a versenyképes gazdálkodást, eredményesség növelését, úgy hogy közben a környezeti fenntarthatóságra is nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Melyik termelő ne szeretné, ha stabil, kiszámítható gazdasága lenne? Az agrárdigitalizáció ebben is segít! A hatékonyság növelésével emelkedik a gazdálkodó versenyképessége és jövedelme is.

A dinamikus fejlődéshez azonban szükség van a termelők nyitottságára is, hogy merjenek fejlődni az informatika és a technológia terén. Ezen a ponton hangzik el: áááá, ez bonyolult! A válasz kettős, igen a technológia összetett és sokan nem értjük, hogy miről beszélnek a fejlesztők. DE, amit már a termelők látnak, könnyedén megtanulható és alkalmazható, hiszen egy olyan felülettel találkoznak már, amit előzetesen teszteltek más termelők. 

El kell azt is fogadnunk, hogy a munkaerőt muszáj pótolni akár egy egyszerű szenzoros hálózattal is, ami állandóan méri a talajnedvességet, ec, ph szinteket is. A precíziós technológia a számadatok alapján ad útmutatót a termelőnek a következő fontos döntésnél, az erőforrások átstruktúrálásánál, vagy épp az inputanyagok vásárlásánál. 

Megfontolt lépések? Hogyan?

A jelenlegi gazdasági helyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy felesleges kiadásaink legyenek. A műtrágya bevitelét is fontos lenne optimalizálni, hogy a talajt ne használjuk ki a végtelenségig, eltüntetve belőle az életet és a vizet. Az input anyag bevitelének optimalizálására fejlesztette ki a Smart Greenhouse Control Kft. (Fóliavezérlés) csapata a vezeték nélküli szenzorhálózatot, amely a hajtatott és szabadföldes termelők körében is igen népszerűvé vált. A hálózat szenzorai mérik az EC, PH szinteket, amellyel jobban megérthetővé válik a talajban végbemenő folyamatok. A segítségével kontrollálni tudjuk a tápanyagbevitelt és javítani tudjuk a talaj minőségét is.

Fontos beszélnünk a megtérülésről is!

Beruházunk új technológiákra, de mikor hozza vissza az árát? Hoztunk néhány példát, amit ügyfeleinktől hallottunk!

A növények jelzik, ha szükségük van tápanyagra.

A magas EC érték azt jelzi, hogy a talaj nagyobb mennyiségben tartalmaz oldott sókat és ásványi anyagokat, amelyek általában tápanyagokat is tartalmaznak. PH érték alapján pedig tudjuk, ha 5,5 alá csökken, túl savas a talaj, ami foszfor, illetve kálcium hiányra utalhat. Ha a PH érték 8,0 felett van, a talaj túl lúgos, azaz a vas és a réz nem jelenik meg a talajban kellő mennyiségben.

Ha ezekkel tisztában van a termelő máris jobban ki tudja használni az input anyagok adta lehetőségeket ezzel pedig növelve a termés mennyiségét is.

A szenzorok sok lehetőséget hordoznak magukban az öntözés terén is.

A talajnedvesség folyamatos monitorizálása az optimalizált öntözés első lépése, mellyel számos előnyt élvezhetünk. Többek között a kiadások csökkentése input anyagok, víz- és energiafelhasználás terén is. A Fóliavezérlés öntözőrendszere pedig még ennél is többet tud. A 4 pontos EC mérésen alapuló öntözőrendszer a talajnedvességet is mérve indít több körös öntözéseket. Mit is jelent pontosan? A több öntözőkörös kialakítás lehetővé teszi, hogy egyes körök automatikusan, külön-külön is elinduljanak a talajnedvesség esésével.

Az öntözőrendszer, ahogy az eddigi termékek is, online elérhető a termelő számára, és online (kézi irányítás alatt) indíthatja az öntözéseket. A biztonsági értesítések, és a naplózási funkció hasznossága a tápanyag utánpótlás során elengedhetetlen. A modul saját internettel rendelkezik, beszerelésével nincsenek többlet kiadások, mivel más rendszerekhez is integrálható.

Felkeltettük érdeklődését?
Keresse bizalommal kollégánkat!
Kérjen visszahívást vagy írjon e-mailt!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink