Mivel fűtünk és hűtünk a fóliasátorban?

A fóliasátrunkat télen fűteni, nyáron hűteni szükséges. Növényeink érző lények, ha mi fázunk, akkor nagyon valószínű, hogy a növényeink is. A hőmérőt tehát folyamatosan figyelnünk kell évszaktól függetlenül. Bár a paradicsomunkra kabátot még sem adhatunk, a megfelelő hőmérsékletről profi módon gondoskodhatunk. Ahhoz, hogy a növényeink jól érezzék magukat és mi is pénzhez jussunk az eladott portékából, a növénykultúránk számára állandó és kedvező hőmérsékletet kell biztosítani.

A fóliasátorban történő fűtéssel a célunk, hogy elkerüljük a fagyot, ne vesszen oda a növényünk, és minél előbb tudjuk a terméket a piacra vinni, azaz minél előbb tudjunk belőle profitálni. Kérdés, hogy hol van a fóliasátrunk, mit termesztünk benne, milyen módszerekkel tesszük ezt, továbbá mekkora büdzsé áll rendelkezésünkre, és milyen energiahordozót tudunk használni. 

Azt, hogy milyen fűtési és hűtési megoldásokat alkalmazunk a fóliasátrunkban, sok tényező befolyásolja. Fontos a fólia típusa, minősége, hiszen ma már speciális, többrétegű fóliák is kaphatók. Fényáteresztő és fényszóró képességük révén komplett üvegházhatás érhető el. A blokkosított, azaz többhajós kialakítás energetikai szempontból és költséghatékonyságot tekintve is sok előnnyel jár, mivel így optimálisabb a tér kihasználhatósága, illetve a fűtési-hűtési rendszer is könnyebben kialakítható, gazdaságosabban működtethető. 

A hűtés és fűtés a kockázatvállalási kedvről is szól. Kockáztatjuk-e a termést és a bevételünket. A hőigényt definiálhatjuk vészhelyzeti, mérsékelt és fiziológilag optimális szinten. A vészhelyzeti fűtés azt jelenti leegyszerűsítve, hogy akkor fűtünk, amikor már magas a kockázati szintünk, azaz akár már kár érheti a növényt. A hideghajtatásra tervezett fóliasátrakba például propángázos technológián alapuló vészfűtést építenek. Amennyiben például a külső hőmérséklet a fagyhatár közelébe ér, a vészfűtés reagál és felfűti a fóliasátrat a megfelelő hőmérsékletre. A mérsékelt esetében a hőmérsékletet olyan szinten tartjuk, ami még nem káros a növénynek, azaz a legalacsonyabb hőmérséklet nem káros számára. A fiziológiailag optimális szint jelenti a kánaánt, amikor pontosan azt a hőfokot nyújtjuk, amelyre a növénynek szüksége van.

Technológiát áttekintve szóba jöhet az olcsónak nem mondható gázkazános fűtési rendszer vagy a kifejezetten innovatív termálvizes rendszer, illetve remek megoldás a biomassza-tüzelés is.  A melegvíz-keringetési fűtési rendszer esetében a csövek a termesztő sorok között futnak, akár középmagasságra is elvezetve azoknak a növényeknek az esetében, amelyek hőigényesebbek. 

Kiváló megoldás a hőszivattyús fűtéstechnika a fóliasátrak számára, mert a külső környezetből, a vízből vagy a földből származó hőt alakítja át az ideális hőmérsékletre. Ehhez a típusú fűtéshez az energia kinyerhető napelemmel és akár szélgenerátorokkal is. Így nem történik káros gázkibocsátás sem. 

Körülbelül 300 kW-ig, azaz alacsony hőteljesítmény-igényig jó választás lehet a félautomata fatüzelésű kazán, de szóba jöhet az automata faapríték- vagy szalmatüzelésű kazán is. Sőt az infrafűtés is lehetséges fűtési alternatíva.

A levegőt többféle módon is lehűthetjük, ami azonnal „kéznél van”, az a szellőztetés. A másik lehetőségünk a fokozott árnyékolás. Kevesebb napfény, kevesebb sugárzás és alacsonyabb hőmérséklet lesz a hűsítő eredmény. Árnyékolás céljából hígabb agyagot is szoktak a fóliasátor külső felületére tenni, amit idővel persze lemos az eső. Drágább a speciális hálók vásárlása. A fóliákra árnyékoló oldatokat, mint védőréteget is beszerezhetünk. Nagyanyáink módszere volt, hogy mésztejjel kezelték kívülről a fóliát. A hűtés történhet vízporlasztással, nagynyomású párásítással és ún. evaporatív hűtéssel is. Ez utóbbinál a levegő hűs, ködmentes lesz. 

A téli időszakban jellemző a légszárazság, a növények vizet veszíthetnek, amely megelőzhető megfelelő párásítással. A párásító nyáron is jó szolgálatot tesz, szabályozhatja a hőmérsékletet, illetve a talaj nedvesség-kipárolgását is lassítja. A szellőzéssel a sátrunkba bejöhetnek kártevők. A párásító berendezés azért is kedvező, mert képesek távol tartani a bogarakat. Ha nedves a szárnyuk, nem tudnak repülni. A párásítóval kevesebbet is kell öntözni. Választhatunk párásító ködhűtő készüléket is, amely szabályozhatóságának köszönhetően egész évben fenntartja a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat. 

Ha lehetőségünk van, kerüljük azt, hogy a személyes jelenlétünkre folyamatosan szükség legyen, oldjuk meg, hogy ne kerüljünk az energiafüggőség csapdájába. Az innovatív technológiákkal egyszeri befektetéssel időt, pénzt takarítunk meg, a növényeink pedig hálásan mosolyognak majd ránk.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink