Mire figyeljünk a palánták kiültetése során

Ha vásárolt, ha saját nevelt, a palántáknak edzetésre van szükségük kiültetés előtt.

Hogy mit is jelent ez? Hozzá kell őket szokatni a külső körülményekhez. A korai erős napsugárzás és a szél megviseli palántáinkat, ezért ha van lehetőségünk fokozatosan, vagyis először pár órára, világos, de mégis félárnyékos helyre például a teraszra vagy az erkélyre helyezzük ki őket. Ha eléggé edzettek a palántáink és elmúltak a fagyosszentek, akkor kiültethetjük növényeinket. Csak azok alkalmasak, amelyek jól fejlettek, erős, vastagdús szárúak, nem megnyúltak, levelei sötétzöldek, dús fehér gyökérzettel rendelkeznek.

A jó minőségű palánta félsiker a termesztéshez.

Fontos, hogy a talaj hőmérséklete 12-14 0C fok legyen és éjszakák se legyenek olyan hűvösek, máskülönben palántáink megfáznak. Paprika esetében 15 0C alatti talaj hőmérsékleten a növény nem tudja felvenni a foszfort, ezért magnélküli termések képződnek, a növény fejlődése leáll.

A talajművelés célja a talaj nedvességtartalmának megőrzése, tápanyag elvesztésének megakadályozása, termékenységének megtartása és védelme, a talajerózió tényezőinek (víz, szél) kezelése, a gyommagvakkal és a kikelt gyomok féken tartása. Kertünk talaja akkor lesz igazán megfelelő ültetésre, ha azt gondosan előkészítjük. Felásott, ülepedett, porhanyós és gyommentes talajra törekedjünk. A növények kezdetben nagyobb mennyiségű tápanyagot is igényelnek, ezért szerves, vagy műtrágya formában ezt mindenképpen pótolnunk szükséges. Ha megtörtént a palántálás azt azonnal kövesse a beöntözés! A palánták körülbelül 7-10 nap múlva gyökeresednek be és ezt követően indulnak fejlődésnek immáron végleges helyükön.

A megfelelő minőségű és mennyiségű termés elérése érdekében a kiültetés után is gondoskodjunk növényeinkről. Rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk, kapáljuk. A kapálással amellett, hogy eltávolítjuk a gyomokat, lazábbá tesszük a talaj szerkezetét és ezáltal a gyökerekhez elég oxigén fog eljutni.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink