Mire figyeljünk a kiültetés utáni időszakban

A Dél-Alföldön az elmúlt hetekben megtörtént a legtöbb hidegfóliás termelőnél a paprika félék kiültetése.

A talajos termelőknek fokozottan figyelemmel kell lenniük a talajkártevők miatt, ugyanis egyre kevesebb a felhasználható talajfertőtlenítő szer. Leginkább a lótücsök, a drótféreg és a cserebogár pajor okoz gondokat. A homokosabb talajokon a fonálféreg kártétele jelentős. Palántálás után a csiga kártétele is figyelmet érdemel, ellene csigaölőszerrel tudunk védekezni.

Az éjszakák akkor kritikusak, ha 8-10 °C fok alá hűl a hőmérsékelt, ezáltal a növények lelassulnak és nem fejlődnek. Ekkor mindenképpen szükséges a gyökéren és a lombon keresztüli segítés, gyökereztető készítmény, illetve lombtrágya használata javasolt. Ezt heti két alkalommal elvégezhetjük.
Optimális nappal a palánták számára a 25-30 °C fok, 20 °C fok felett meg kell kezdeni a termesztőberendezés szellőztetését, ezzel viszont a kívánt páratartalom is csökken. A szükséges 75–80% körüli páratartalmat az esetleg naponta többszöri párásítással tudjuk biztosítani. Kisadagú víz gyakori adagolásával, párásítással megteremthetjük az optimális feltételeket.

Alacsony páratartalomnál a növények nagyon generatívak, kisméretű leveleket fejlesztenek. A párásító használatával megteremthető az ideális páratartalom anélkül, hogy a leveleket jelentősen nedvesítenénk, illetve a baktériumos és gombás betegségek elterjedését előidéznénk. A kívánt páratartalmat és hőmérsékletet a fóliasátrak manuális nyitásával-zárásával nem tudjuk megvalósítani, ezért ajánlott a fóliaszellőztetés vezérlése, automatizálása. A kártevőket minden nap célszerű monitoringozni, valamint sárga és kék ragadós lapok kihelyezése ajánlott. Ezek nagyban segítik a megfigyelés feladatát és egyben a kártevőket is összefogják. 

Ezek voltak tehát azok a szempontok, amelyeket érdemes a kiültetéstől minden termőberendezésben termesztőnek figyelembe vennie, hogy jó alapokkal és egészséges növényekkel indulhasson az idei szezon. 

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink