Magyar innováció a magyar fóliasátrakban

Az idei év a vártnál kevesebb sikert hozott a gazdaságok számára. A súlyos aszály hazánkban nem kedvezett a mezőgazdaságnak, de más országoknak sem. A folyamatosan emelkedő energiaárakról már nem is beszélve. A klímaváltozás pedig egyre jobban begyűrűzik az életünkbe, lehet észre sem veszünk az apró jeleket. Felmerülhet a kérdés: hova tartunk?

Kutatások szerint Magyarország, főként az Alföld, el fog sivatagodni. Sajnos a folyamat már elkezdődött. Az egykor zöld mezők, már nem tündökölnek úgy, ahogy kellene, a tavak kiszáradnak, az alföldi föld, szinte futóhomokká válik.

Mi lesz így a magyar élelmiszeripar különböző ágazataival? 

A Fóliavezérlés csapata szeretne tenni azért, hogy a magyar fóliás- üvegházas gazdák előnnyel induljanak a magyar piacon. Éppen ezért 2014 óta fejlesztik azokat az eszközöket, melyek a fóliás-, üvegházas, és szabadföldes gazdaságok is tudnak hasznosítani. Az alapötletet a vállalkozás egyik alapítójának gazdasága adta, azóta pedig már számos működő rendszer és online felület is élesítve lett.

A Fóliavezérlés fiataljai kötelességüknek tartják, hogy eszközeik fejlesztése a leginnovatívabb és a legkörnyezetkímélőbb módon történjen, hiszen pont ez a lényege a termékeknek.

Mik is ezek az eszközök, rendszerek?

A vállalat alapításának alapötlete, majd alapterméke a távvezérelhető szellőztető modul. Elsődleges célja, hogy a fólia vagy üvegház szellőztetése távolról is, akár a reggeli kávé mellől is kényelmesen irányítható. Előnye abban rejlik, hogy nem kell külön kiépíteni a gazdasághoz internet elérést, mivel a szellőztető modul tartalmazza azt az IoT technológiát, mely segítségével a világ bármelyik pontján, bármikor elérhető és irányítható, bármilyen okos eszközről (telefon, laptop, tablet).

Hol tudom irányítani?

A modul egy felhasználóbarát felületen érhető el, ahol kézi és automata beállítások is lehetségesek. Ez azt jelenti, hogy a szellőző rostélyokat 3 fokozatban lehet nyitni és zárni, melyet előzetesen be tud állítani a tulajdonos. Az irányítást a hőmérséklet és páratartalom alapján végzi az eszköz, ezeket az adatokat folyamatosan menti és a későbbiekben vissza is kereshetőek. 

Az adatok mérése és lekérdezése is valós idejű. Tegyük fel, kézi irányításra van állítva éppen a modul. A gazdának sms-ben, e-mailben is jött egy értesítése az eszköztől, hogy hirtelen megemelkedett a hőmérséklet a fóliában. Ilyenkor vagy marad a kézi beállítás és úgy állítja be a kezelő a szellőzőket, ahogy ő szeretné, vagy átáll automatára és a rendszerre bízza az irányítást az előzőleg beállított értékek alapján. Természetesen ez fordítva is lehetséges. A választás minden esetben a gazda kezében van. 

A szellőztető modul online kezelőfelülete

Milyen előfeltétele van a modul kiépítéshez?

A fóliasátornak előzetesen rendelkeznie kell már kiépített motorral és áramhálózattal. A felszerelést, az integrációt és a beállításokat követően az aktuális, valós értékek már le is olvashatóak az online felületen. Ezután már nincs már teendő csak tanulmányozni a kapott adatokat.

Csak a hőmérsékletet és a páratartalmat tudom mérni?

A válaszunk egyértelműen nem! Vezeték nélküli mérő modulunk kifejlesztésekor ügyeltünk arra is, hogy minden fontos értéket tudjon mérni a gazda. A terméket nemcsak a fóliás-, üvegházas gazdáknak ajánljuk, hanem szabadföldön gazdálkodóknak is. Nagy előnye, hogy áramforrás csak az adó-vevő számára szükséges, magák a szenzorok beépített akkumulátorral működnek, melyek akár a 10 évet is kibírják, illetve cserélhetőek is. A szenzorok a kihelyezett modultól 5 km-es sugárban közvetítik az adatokat. Az állomás képes mérni: ec, ph, talajnedvesség, fényerősség (lux), levélnedvesség, hőmérséklet, nátrium, foszfor, kálium, páratartalom, besugárzás. A szenzorok ellenállnak a nedvességnek, a magas hőmérsékletnek és a permetezésnek is.

A mért adatokat ugyanúgy mint a szellőztető modulnál egy online felületen lehet elérni.

Vezeték nélküli szenzorok értékei oszlopdiagramon

Vezeték nélküli hőmérő szenzor

A gazdaság körüli aktuális időjárási körülményeket is tudom mérni?

Természetesen! A Fóliavezérlés fejlesztői gondoltak arra is, hogy ne csak a beltéri értékeket lehessen mérni, hanem a kültéri adatok is elérhetőek, sőt összekapcsolhatóak legyenek más modulokkal.

Az időjárás állomás külön is értékes rendszer, de integrálva a szellőztető modullal alkotják meg a tökéletes automatikát. Az állomás által mért külső adatok alapján tudja nyitni vagy zárni a fóliasátrat a szellőztető az automatikus beállítás során. 

Ha jön egy erős szél, mely kárt tehet a fóliában, üvegházban, az időjárás állomás küld egy figyelmeztetést a modul számára, ami vész zárást csinál. A figyelmeztetés sms-ben és e-mailben is megérkezik a kezelő számára.

Az időjárás állomás méri a szélerősséget, szélirányt, hőmérsékletet, páratartalmat, csapadékmennyiség, fényerősséget, harmatpontot. A hét minden napján, a nap 24 órájában közvetít valós idejű adatokat.

Szentesen kihelyezett időjárás állomás és mért adatok

Talán ezeknek a rendszereknek a kiépítése lehet az első lépés az okos gazdaság felé?

A gazdaságok nagyrésze jelenleg generációváltáson megy keresztül. Ennek a folyamatát is szeretnénk segíteni rendszereinkkel. Az átadás-átvétel során a fiatal gazdáknak könnyebb legyen az indulás, az idősebbek pedig nyugodt szívvel mehessenek “nyugdíjba”.

Minden termékre 3 év teljeskörű garanciát vállalunk. A termékek felszerelése után 30 napos pénzvisszafizetési garanciát és 24 órás magyar ügyfélszolgálatot biztosítunk.

A Fóliavezérlés projektjei között szerepel még egy öntöző- és egy kamera rendszer kifejlesztése is, az eddigi fejlesztésekből kiindulva, melyek a tervek szerint integrálhatóak is lesznek egymáshoz.

Ha felkeltettük érdeklődését, hívja értékesítő kollégánkat,
vagy írjon e-mailt a hello@foliavezerles.hu -ra.

+36 30 364 50 18

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink