Költségek és lehetőségek, avagy hogyan éri meg a fóliás termelés?

Elkötelezett hívei vagyunk a magyar, jó minőségű termékeknek, amiket magyar termelők állítanak elő. Nagyon jól tudjuk, hogy számos olyan kiadás van, amit nem tudnak csökkenteni, de sok olyan terület van, ahol a költségek csökkenthetők. Egy példán keresztül meg is mutatjuk!

A példánk egy 1500 nm-es fóliás gazdálkodásra vetítve, egy szezon alatt több, mint 7.700.000 Ft-os kiadással számolhatunk.

A költségek lebontása a következőképpen alakulnak (a teljesség igénye nélkül):

Felmerül a kérdés, ha erre mindre szükségünk van, hol tudunk spórolni és hogyan?

A precíziós gazdálkodás és az automatizáció a megoldás erre a kérdéskörre. A digitális technológiák lehetővé teszik a pontosabb és hatékonyabb gazdálkodást, a folyamatok optimalizálását. Ebbe beletartozik a termesztés feltételei, a növények állapotának monitorozása, a tápanyag utánpótlása, stb.. Ezekhez nagyban hozzájárul az automatizáció is, amellyel munkaerőt, időt takaríthatunk meg, ezáltal pedig a költségeinket is csökkenthetjük.

A következő képen arra adunk választ, hol tudunk csökkenteni kiadásainkon (a teljesség igénye nélkül):

Számos olyan kiadás van még természetesen, amiről nem esett szó, de ha egy szezon alatt majd 2.000.000 Ft-ot meg tudnánk spórolni, mi lehetne a következő lépés?

A gazdaság azt követeli meg, hogy fejlődni tudjunk, hogy befektessünk a gazdaságba. Hogyan?

Mindenképp olyan eszközökbe, amelyek nem igényelnek túl nagy beruházást, nem kell átépíteni a teljes fóliaházat, vagy átváltani üvegházas termesztésre, és még sorolhatnánk. De mégis olyan rendszereket szeretnénk, ami megkönnyíti a munkánkat, nem hátráltat bennünket, és a használatával még többet és jobbat tudunk termelni.

Amit a Fóliavezérlés csapata ajánlj ehhez az egyszerű folyamathoz azok a következő képen láthatóak. Ha még többet tudnál költségeiden csökkenteni, milyen eszközöket szereznél még be?

Az eszközök hatásairól még nem is beszéltünk. Nemcsak a költség csökkentés szól a precíziós eszközök mellett, hanem a terméshozam növekedés és a minőség javulás is.

Neked, kedves gazdálkodó, megéri a befektetés, ha az eszközök használatával 15-20%-os terméshozam növekedést tudsz elérni?

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink