Erre figyelj kezdő kertészként

Az egyik legősibb kérdése a kertészkedésnek az, hogy miként tudunk friss növényeket termeszteni, ha a szabadföldi körülmények kedvezőtlenek. Régóta keressük a tökéletes rendszereket, berendezéseket, amelyekben akár egész évben termeszthetünk növényeket, azonban ehhez optimális környezetet kell biztosítanunk.

Ideális megoldás lehet egy üvegház vagy fóliasátor, melyekben megfelelő hőmérséklet és páratartalom fenntartása mellett ki kell választanunk a számunkra legmegfelelőbb fűtési módot is. Az előkészítés része a fényhatások felmérése is, hiszen növényeinket elengedő fénnyel kell ellátnunk, és annak intenzitását és hosszát is figyelembe kell venni. A tökéletes szellőzés szintén alapvető fontosságú. Ha nem megfelelő a szellőzés, kártevők és betegségek jelenhetnek meg, amelyeket mindenképpen szeretnénk megelőzni. A növényeknek megfelelő tápanyaghoz kell jutniuk és meg kell oldanunk az öntözést is. Minden növénynek más a talaj- és tápanyag igénye. Egy csodálatos zárt világot építünk fel és a kezeink nyomán szó szerint kifejlődik a növény, maga az élet. Ebben a zárt szisztémában megvédjük a növényeinket a környezet szeszélyétől, a termelést folyamatossá tehetjük, rendszeres hozamot biztosíthatunk. Az egész az egyensúlyról szól. Ha szeretnél kezdő kertészként szakmailag magasabb szintre lépni, sok paraméterre érdemes odafigyelned. 

Miként érdemes nekiállni? Szerezz minél több ismeretet a témában, majd kezdd a céljaiddal. Kedvtelésből, hobbiból a családodnak szeretnéd a növényeket termeszteni vagy profibb szinten eladásra szánod, üzletet szeretnél belőle építeni? 

Hol vagy miben szeretnél termeszteni? Szabadföldi vagy zárt fedett térben? Ez utóbbi esetben az üvegház vagy a fóliasátor a céljaidnak, a lehetőségeidnek a legmegfelelőbb?

Mekkora a büdzséd? A büdzsétervezés egy aprólékos feladat, de megéri minden tételt végig venni, az alapos költségtervezés során felmérhetjük, hogy mikor mekkora kiadásunk keletkezhet, így előre felkészülhetünk. Egy fóliasátrat az üvegházakkal összehasonlítva olcsóbb létesíteni és üzemeltetni, a fóliasátor tulajdonképpen az üvegház alternatívája.

Mi lesz a termesztőközeged? Több opció áll rendelkezésre. Például termőföld, kókuszrost, kőzetgyapot, tőzeg, hydro, perlit. Az utóbbi öt a földet helyettesíti, amelyben a növény kapaszkodni tud, de a kártevők nem tudnak megtelepedni bennük, így nincs pete sem. Mondunk egy konkrét példát is. A fóliasátor alját műanyaggal borítják le és arra teszik rá a termelőtáblát. Erre kőzetgyapotból készült termelőkockákba ültetett palánta kerül, a gyökér kvázi belenő a termelőtáblába. A termelőtáblák újrahasznosíthatók. Vannak persze kedves „renitensek”, például a paradicsom, amelyet kedvezőbb függesztett termelőcsatornába tenni. A termelőkockáknak saját öntözőcsöveik is vannak a vízellátáshoz és az oldott szervetlen tápanyag eljuttatásához. 

De termeszthetünk cserepekben, virágládákban, függőkosárban, palántanevelő zsákokban is. A növényünk fogja megszabni, miben érzi jól magát.

Mit szeretnél termeszteni? Beszélhetünk melegigényes, közepes hőigényű és hidegtűrő növényekről. Ha üvegházban vagy fóliasátorban termesztenél, a fűszernövények tökéletes választást jelentenek, mert érzékenyek, kedvelik a kontrollált, zárt körülményeket. Remek választás lehet elsőként a menta, a bazsalikom, a kakukkfű vagy az oregánó. A paprika, a paradicsom, a bab, a kukorica, a tök és az uborka mind melegkedvelő, 12-29 Celsius fokos intervallumban elégedetten kacsintanak majd Rád. Arra érdemes figyelni, hogy kellő fényt kapjanak. Az éjszakai „baglyok”, azaz jól tolerálják a hűs éjszakákat, például a burgonya, a káposzta, a sárgarépa, a borsó is. A rendszeres szellőztetést fogják Tőled igényelni. 

Fényigényes az uborka, paprika, paradicsom, burgonya, kukorica. Árnyéktűrő a sárgarépa, petrezselyem, zeller. Tápanyagigényes az uborka, paprika, paradicsom, burgonya, kukorica. Alacsony tápigényű a sárgarépa, zeller, petrezselyem.

Amennyiben dísznövényben gondolkodsz, válassz aszerint, hogy a növény a napfényt vagy az árnyékot kedveli, egynyári vagy évelő. Ezt követően szempont lehet a páraigényük is. A páfrányok, a muskátli, petúnia és a krizantémok a barátaid, ha először vágsz bele.

Felkészültél-e a védelemre? Szabadtéri termesztésnél mindenre számítanod kell. Ha fóliasátrad van, oda az jut be, akit és amit beengedsz. A szellőzéssel persze megjelenhet nem kívánt vendég, kártevő, ami ellen permettel és biológiai növényvédelemmel tudsz védekezni. Vannak olyan hasznos bogarak, amelyek szó szerint „rárepülnek” a kártevőkre, őket telepíteni szokták. Extra tipp: tudtad, hogy borsmentolajjal távol tudod tartani a kártevőket?

Hogyan trágyáznál? Választhatsz istállótrágyát, melegágyi földet, gombatrágyát, tőzegelt fekáltrágyát, baromfi- és galambtrágyát, tápanyagokkal dúsított tőzeget, kertikomposztot, vagy szerves műtrágyát, például biohumuszt. A legnépszerűbb a tápanyagtartalma miatt az istállótrágya. Javasolt utánuk járni, hogy a választott növénykultúrádnak mi a legkedvezőbb.

Miként öntöznél? Ez is a növényedtől és a termesztőközegedtől függ. Lehet esőztető öntözés, szabadföldi szórófejes öntözés, mikroszórófejes öntözés, párásító öntözés, csepegtető öntözés és fagyvédelmi öntözés.

Gondolkodsz-e innovatív technológiában? Vannak már olyan eszközök és szoftverek, hogy a telefonoddal tudod irányítani a szellőztetést és információt kapsz a hőmérsékletről, páratartalomról is. Érdemes utánuk járnod.


Kezdő kertészként tehát a legfontosabb feladatod a tájékozódás és az, hogy eldöntsd, hogy mihez lenne igazán kedved, mi a célod, milyen lehetőségeid, adottságaid vannak a növénytermesztéshez, de ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, bátran keress ebben jártas szakembert, vállalkozást.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink