Dióhéjban a fólia típusairól

A fóliasátrakból sokféle van és sok funkciót látnak el. Amikor fóliát választunk, érdemes élettartamot is néznünk, azaz lehet egyidényes, egyéves vagy több éves. Tartós fóliában gondolkodjunk. Amikor fóliát vásárolsz, kérdezz rá az élettartamra is, minél magasabbat válassz. A fóliákat alaposan érdemes körbejárni, mert jelentős befolyásuk van a termesztés eredményességére és hatékonyságára.

A fóliasátrak lehetnek egyhajósok vagy blokk elrendezésűek. Egy alacsony sátorra vékonyabb fólia kerül általában, mint egy olyan sátorra, ami kifejezetten magas és lehet benne közlekedni. A nagyobb sátrakra vastagabb fólia való. A síkfóliás vagy váz nélküli fóliás termesztéshez tehát vékonyabb fóliát szoktunk használni. A fólia vastagsága az élettartammal összefügg, 150-200 mikron (0,15 – 0,20 mm) vastagságról beszélhetünk. Minél vastagabb a fólia, többnyire annál tovább „tart”.

Mit jelent az, hogy kiváló fólia? Magas élettartamot, szabályozott fényáteresztő képességet, kiváló UV-stabilitást, újrahasznosítást, páramentesítést, jégállóságot, fiziológiai közömbösséget, hőmegtartást, cseppmentességet, szennyeződéseknek való ellenállást, portaszítást, nagy szakítószilárdságot, alacsony kártevő aktivitást. Mindezt annak érdekében, hogy számodra magas terméshozamot eredményezzenek. Ha kiváló minőségű sátorfóliák között szeretnél böngészni, akkor minden reklámcél nélkül jó szívvel ajánljuk a Schetelig cégcsoport, a Ginegar és a Tvk termékeit. Két fóliatípust szeretnénk kiemelni: a vízhatlan, használat előtt perforálandó polietilén alapanyagú fóliát és a polipropilénből készült szálas szerkezetű, fényt, levegőt és vizet átengedő fátyolfóliát. 

Egy átlátszó fólián természetesen több napfény tud áthatolni. Mire valók a színes fóliák? Különleges célokra, például a fehér és a füstszínű talajtakaráshoz, a fehér vagy ezüst energiaernyős megoldáshoz, a fekete energiaernyőkhöz, talajtakaráshoz. Hol fontosak a nem átlátszó fóliák? Például a szamócák vagy gombák termesztésénél.

Egyes fóliák alkáliföldfémeket tartalmazhatnak, amelyek képesek az ultraibolya sugarakat hősugarakká alakítani, és ezáltal fűtési költséget csökkenthetünk

A tiszta kertészfólia a szabad fénymennyiség körülbelül 90-92%-át engedi át, míg a háromrétegű fóliáknál ez az érték 85-89%. A fényszóró képesség is fontos, hiszen a növény nem ég meg túlzott napsütés esetén. A portaszítás is ide kapcsolódik, ha a fólián sok a por, a fény nem tud kellően áthatolni.

A fóliáknak több célt is teljesíteniük kell, például csökkenteniük szükséges a hőmérséklet-veszteséget. A hőmérséklet ingadozása törvényszerű, viszont számottevő hatása van a tápanyagfelvételre. A fóliának ellen kell állnia az UV-sugárzásnak is. Az igazán profi, „okos” fóliák úgynevezett párakiegyenlítő tulajdonsággal is rendelkeznek. Sőt! A fólia a diffúz fényáteresztő képességének köszönhetően arra is ráhatással van, hogy egy fürtön lehetőleg ne csak több bogyó legyen, hanem több fürt is növekedjen. 

Tudtad? Az úgynevezett növelt szakítószilárdságú fóliák sokkal jobban ellenállnak a szakítóerőnek. Jöhet szél vagy vihar, jég, ezek a fóliák állják a „sarat”. Fontos a cseppmenteség is: ha a fólia csepegést gátló adalékkal is ellátott, akkor megakadályozza a belső felületen a vízcseppek lehullását. A vízpára egyszerűen kicsapódik a fólia belső felére, majd legördül, nem pedig a növényre hullik, elkerülve a bakteriális vagy gombás fertőzéseket a túlzott nedvességből adódóan.

Kifejezetten modernnek számítanak a háromrétegű fóliák, de a rétegzettség szemmel alig észrevehető. Általában a külső réteg portaszító és fénystabilizáló, a középső réteg hővisszatartó hatással bír, a belső pedig csepegésgátló és egyúttal a fólia vázát is az adja. Léteznek ötrétegű fóliák is.

Szó szerint a bevételedre mehet a tét, ha nem megfelelő fóliát választasz. Javasoljuk, hogy a kiváló minőség mellett dönts, mert idővel meghálálják a növényeid.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink