Biológiai növényvédelem hajtatott paprikában és paradicsomban

Néhány héttel ezelőtt megtudhattátok mi is az integrált növényvédelem, most röviden tekintsük át, hogy az integrált növényvédelmen belül mi is az a biológiai növényvédelem és hogyan alkalmazzuk hajtatott paprikában és paradicsomban.

„A biológiai növényvédelem egyszerű meghatározással élve, azt mondhatjuk, hogy a kártevők és kórokozók természetes ellenségeinek felhasználása és azok visszaszorítása vagy elpusztítása.”

Hajtatott paprika termesztése során alapvetően Orius laevigatus ragadozó poloskákat és Amblyseius swirskii ragadozó atkákat használunk. A tripszek elleni védekezés gerincét ez a két hasznos biológiai szervezet határozza meg.  Aphidius colemani fürkészdarázs a levéltetvek elleni védelemért felelős. Mint jól tudjuk, a levéltetvek a vírusok terjesztésével és a mézharmat képzésével okozzák a legnagyobb károkat. Ha valaki még kiválóbb termést szeretne elérni paprika állományában hajtatott körülmények között, akkor használja a Bombus terrestris poszméheket, akik a tökéletes megporzást biztosítják. Használatukkal nagyobb termésmennyiség növekedés érhető el, mivel a virágok megtermékenyülése kitűnő lesz.

A hajtatott paradicsomnál az alap védelmet a Macrolophus pygmaeus ragadozó poloskák és a Encarsia formosa fürkészdarazsak adják. Az előbbi elsősorban a molytetvek elleni védelemben használatos. Rendkívül agresszív ragadozó. Az utóbbi szintén a molytetvek elleni védekezésben szükséges. Rajtuk kívül alkalmaznak még légtértelítéses feromon csapdákat a paradicsom levélaknázó moly ellen – Tuta absoluta. Ezek a csapdák a nőstény molyok szintetikusan előállított szexferomonját tartalmazzák. A párosodásban okoz zavart a levélaknázóknál. A poszméhek használata itt már elengedhetetlen. 

A fenti összefoglaló tehát rámutat arra, hogy széles körben rendelkezésünkre áll a vegyszermentes biológiai növényvédelem lehetősége, amely minden termelő számára célkitűzés lehet a közeljövőben. 

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink