A termesztés kezdetén I. – Szabadföld vagy fóliasátor?

Az egyik legelső dolog, amiről döntést kell hoznunk, amikor növénytermesztésbe kezdünk, az, hogy hol szeretnénk a termesztést végezni – szabadföldön vagy zárt, fedett térben. Ebben a döntésben a személyes szituációs tényezők mellett nagy szerepet kell játszania az adott ország éghajlatának is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos információi szerint Magyarország egyik fő meghatározója a Kárpát-medence jellemző domborzata: az ország felszínének több mint fele 200 m tengerszint feletti magasságnál alacsonyabb síkság, mely túlnyomó részén a mérsékelten meleg – száraz klímatartomány jellemző. Az ország éghajlata rendkívül változékony, az egyes területek között ugyan jelentős eltérések figyelhetők meg, általánosságban az éghajlatát többnyire nedves kontinentálisként jellemzik. Ez azt jelenti, hogy jelentős az éves hőmérsékletingás, a négy évszak határozottan elkülöníthető. Az éves átlaghőmérséklet 10 °C, az évi közepes hőingás azonban több, mint 20 °C.

A száraz, meleg nyarak és csapadékos, hideg telek váltakozásához való hatékony alkalmazkodás érdekében javasolt a szabadföld helyett a – könnyebben kontrollálható – fóliasátrat vagy üvegházat választani növénytermesztésre. A sátor lehetőséget biztosít egész évben a hőmérséklet, páratartalom és csapadékmennyiség szabályozására. Ha a sátor fűthető, akkor gyakorlatilag bármilyen növény termeszthető alatta, határ a csillagos ég. 

Azonban ha semmiféle fűtési rendszer nincs installálva, a lehetőségek sokkal korlátozottabbak. Egy hideg sátor a téli hónapokban megnehezíti a termesztést, azonban a megfelelő módszerek alkalmazásával egynyári és akár évelő növények termesztésére is alkalmas lehet.

Télen egy hideg sátorban leginkább a zöldek termesztésére van lehetőségünk – pl. spenót, saláta, káposzta, brokkoli, zeller, borsó, stb. Ezen felül a téli hőmérséklet számos gyökérzöldségben stimulálja a cukortermelést, így sokkal édesebb sárgarépa, cékla vagy fehérrépa termeszthető a hideg fólia alatt. Megannyi hidegtűrő virág is akad, többek között a körömvirág, vagy az árvácska, melyek nemcsak elviselik a hűvösebb időt, de télen virágozni is fognak.

Miért biztonságosabb a hidegfóliás termesztés a szabadföldinél, ha ezek a növények hidegben ígyis-úgyis termeszthetőek? A fólia nemcsak a hőmérséklet szabályozására ad lehetőséget, hanem a megfelelő csapadék biztosítására is, valamint arra, hogy a hirtelen érkező természeti változásokra reagálni tudjunk. A szabadföldön esélyünk sincs megvédeni növényeinket például egy vad vihartól vagy pusztító jégesőtől, míg a sátor megfelelő védelmet nyújt ezekkel szemben. 

Ha emellett a sátor fűthető is, úgy még a nagyon extrém hőmérsékletváltozással is felvehetjük a versenyt. Fűtési módszerekről itt olvashatsz bővebben korábbi cikkünkben.

A Fóliavezérlés szenzorainak adatszolgáltatásával, a távolról is irányítható szellőztető rendszerével, valamint az automatikus hőmérséklet- és páratartalomkezeléssel a növénytermesztés még könnyebbé és kényelmesebbé válik a fóliasátorban. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink