A levegő hatása a termesztőberendezésben

A levegő mozgása alatt a szél áramlását értjük. A szél erősségének változása károsan hathat termesztett növényeinkre. A széláramlat fokozódásával nagyobb mértékben szárad ki a talajfelszín, csökken a levegő páratartalma, súlyos esetben mechanikailag is károsíthatja a növényállományt. A szeles időszakok tehát kedvezőtlenek a növényeinknek, ilyenkor be kell csukni az ajtókat, pillangókat, szellőztetőket, azonban, ha a szeles időjárás mellé napsütés is társul, akkor a termesztőberendezés hőmérséklete túlzottan megemelkedhet és ez egy bizonyos érték felett már kedvezőtlen lehet a növények számára. A szellőztetés célja a nyári időszakban a fölösleges hőmennyiség, téli időszakban pedig a megnövekedett pára- és oxigéntartalom eltávolítása.

Nyáron a legoptimálisabb szellőztetés érdekében célszerű a tető- és oldalszellőztetőket együttesen használni. Ekkor a légcsere a benti és a kinti levegő sűrűség különbsége miatt jön létre.

A téli időszakban a szellőztetés nehézkes, mert ha közvetlenül éri a kinti hideg levegő a növényeket az stresszt okozhat, viszont a pára eltávolítása fontos.

Ennek elkerülése érdekében fűtsük fel a légteret 18°C fölé, így a berendezésben a páratartalom elkeveredik a levegővel. Amennyiben nincs meg a kellő hőfok a keveredés kis mértékű lesz, ezáltal a páralecsapódás nagyobb. A légcsere a hőmérséklet szabályozásán túl megváltoztatja a levegő páratartalmát, a szén-dioxid-tartalmát és légmozgást is előidézhet.

Az előbbiek szerint igen fontos klíma elem a termesztőberendezésekben a levegő. A korszerű növényházak esetében már alapvetőség a vezérelt szellőztető rendszer. A Fóliavezérlés csapata megálmodta és megvalósította az automatizált megoldásokat könnyen vezérelhető kezelőfelülettel. 

Napjainkban tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyok miatt elkerülhetetlen lesz a manuális szellőztetésről vezérelhető formára való átállás.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink