A környezettudatosság csak döntés kérdése: hulladékkezelés, vegyszerek tárolása és szellőztetés

Miként álljunk neki? Érdemes tájékozódni. A környezettudatosság az egyéni felelősség szintjén kezdődik. Ha fóliasátorban termesztesz, valószínűleg tapasztaltad, hogy a fólia ki van téve az időjárás szeszélyének, viszontagságainak. A fólia elszakadhat, leeshet, és persze, van egy elhasználódási ideje. Az elhasznált fóliákat előfordul, hogy nem úgy kezelik és tárolják, ahogy kellene, például elégetik vagy elássák, rejtegetik, vagy szimplán kommunális hulladékok közé dobják, ezzel pedig kárt okoznak a környezetünknek.

Jó hír, hogy léteznek kifejezetten erre a célra specializálódott cégek, akik felvásárolják, majd körültekintően megsemmisítik a már használaton kívül eső fóliákat,

de vannak olyan hulladékkezelő lerakodó helyek is, ahova ezeket el lehet vinni és csekély összegért azokat átveszik. El sem tudjuk képzelni, milyen kárt okozunk az elégetéssel vagy elásással! Sokan nem tudják, hogy magánszemélyként sima hulladékkezelő helyekre is el lehet vinni a fóliákat, átveszik legálisan. 

Gazdálkodásunk során alapvetően arra kell törekednünk, hogy a lehető legkevesebb vegyszert használjuk, hogy ne ártsunk a környezetnek. A vegyszereink dobozait, üvegjeit, palackjait zárt fémszekrényben célszerű tárolni, a tároló eszközöket tökéletesen lezárva. Elég csak picit fáradtnak, figyelmetlennek lennünk, véletlenül nekimehetünk a vegyszeres palacknak, ami kiömlik és már meg is van a mikro szintű környezetszennyezés. A vegyszeres dobozokat, palackokat tehát zárt fém szekrényekben tároljuk, ne tudjon eldőlni, ne tudjuk véletlenül sem felrúgni, ne adjunk esélyt a kiömlésre. Sajnos az is jellemző, hogy az üres vegyszeres tárolókat – ahogy a régi fóliákat – kommunális hulladék közé dobják, vagy elrejtik, holott ezeknek is vannak gyűjtőhelyei, sőt, boltokba is vissza lehet vinni őket.

Bármennyire is körültekintően szeretnénk eljárni, sajnos minél több vegyszert alkalmazunk, annál több kerül a talajba és a víz is szennyeződhet. Minden tevékenységünknek nyoma van a földben és a vízben, nagy a felelősségünk. Hiába fújjuk a növényre a vegyszert, bele kerül a talajba, elkerülhetetlenül. Azon a területen, ahol korábban intenzív gazdálkodás történt intenzív vegyszerhasználattal, ott fúrt kút valószínűleg ivóvíz-ellátásra nem alkalmas. Fontos az is, hogy annyi permetszert, vegyszert használjunk, keverjünk be, amennyire valóban szükségünk van, hiszen a felesleget megfelelően tárolnunk kell. Minden vegyszernél fel van tüntetve a töménység, ki lehet számolni, hogy körülbelül mennyi szükséges. Érdemes odafigyelnünk!

Az is fontos tényező, hogy ha nem megfelelő a szellőztetés, több kártevő is megjelenhet, például atka, tetű, illetve a nem megfelelő légmozgás miatt betegségek is felüthetik a fejüket, például a penészesedés, a lisztharmat. Ha jó a szellőztetés, akkor sokkal kisebb eséllyel jelennek meg ezek, illetve terjednek el, tehát nem, vagy kevesebb vegyszert kell használni. A kártevők és betegségek természetesen megjelenhetnek jó szellőztetés esetén is, csak rossz szellőzés esetén sokkal hamarabb, nagyobb mértékben jellemzőek és később nehezebben irthatóak ki. Például az atka nagyon szereti a szárazságot, a nagy meleget.

Tegyünk meg tehát minden tőlünk telhetőt a kitűnő szellőztetés érdekében, hogy minden növényünk jól érezze magát a fóliasátrunkban.

Ha megfelelően szellőzik a növénykultúránk, sok vegyszert tudunk spórolni. Van lehetőségünk biológiai védekezésre bogarakkal, szintén erre specializálódott céget lehet megkeresni, ők telepítik őket.

A termesztőközegek megfelelő utófelhasználásáról is szeretnénk szót ejteni, nem mindegy, mit teszünk az elhasznált kókuszrosttal vagy kőzetgyapottal. Például a kőzetgyapot újrahasznosítható, téglát készítenek belőle, ha megfelelő helyen adjuk le használat után.A környezettudatosság főként egy attitűd, egy odafigyelés, amely azzal kezdődik, hogy felmérem, megvizsgálom, hogyan tudok a környezetemmel, a növénykultúrámmal szeretettel és tisztelettel bánni a lehető legkevesebbet ártva.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink