3 tipp gazdaságoknak a környezettudatosság jegyében

A „Környezettudatosság a kert körül” című cikkünk folytatásaként e cikkünkben arra koncentrálunk, hogyan járhatnak el a mindennapi termesztés során környezettudatosan a kis- és közepes méretű gazdaságok. A mindennapokban megannyi trükk és eljárás segíthet a környezet megóvásában. Íme ezek közül 3 tipp, ami minden termesztő számára hasznos lehet:

1. A társas ültetés! 

A társas ültetés vagy növénytársítás csupán annyit jelent, hogy két olyan növényt ültetünk egymás mellé, melyek valamilyen pozitív, előnyös hatással lesznek egymásra. Ilyen előny lehet a károsító rovarok és egyéb betegségek távoltartása, a jótékony rovarok vonzása, árnyék biztosítása, természetes támasz, stb. A hüvelyes növények például, mint a borsó vagy a babfélék elérhetőbbé teszik a talaj nitrogén készletét a növények számára, míg a főgyökeres növények (pl.: lapu) a mélyrenyúló gyökérzetük segítségével a mélyen lévő tápanyagokat a talaj felsőbb rétegeibe szállítják, így elérhetővé téve azokat a rövidebb gyökerű növények számára is. 

A sarkantyúvirág az egyik legkiemelkedőbb természetes kártevőriasztó, míg minden nektárban gazdag virág, legyen szó akár a rézvirágról vagy a fekete nadálytőről, vonzani fogja a beporzókat – pl.: méhek – a kertbe. A társas ültetésről bővebben írunk később!

2. Komposztálás

A komposztálás a háztartásban keletkező szerves anyagok lebontása és átalakítása. A komposztálás maga tehát egy újrahasznosító folyamat, mely során magas humusztartalmú komposzt keletkezik, minek segítségével a termesztőtalaj minősége nagymértékben javítható. Így tehát amellett, hogy a gazdaságból származó hulladék mennyisége csökken, ezen anyagok hatékonyan visszaforgathatóak a természet körforgásába. 

A folyamat egy zárt tárolóban végezhető, melybe a komposztálásra alkalmas szerves hulladék, valamint föld és száraz kerti hulladék kerül a megfelelő mennyiségben elosztva. 

Nagyon fontos arra figyelni, hogy a szénben, valamint a nitrogénben gazdag anyagok aránya a tárolóban megfelelőek legyenek – amennyiben ez nem teljesül, a komposztálás folyamata nem zajlik le, és a szerves hulladék egyszerűen rothadásnak indul. John Roulac, a regeneratív mezőgazdaság egyik kiemelkedő egyénisége szerint a mikroorganizmusok számára a „megfelelő” arányok a következők: 75% zöld hulladék (növények, pl.: zöldség-gyümöcs), 25% barna hulladék (pl.: ágak, faforgács).

3. Öntözz gazdaságosan

A növények öntözésére természetesen rengeteg vizet használunk fel a termesztés során. Az öntözővíz nagy része gyakran kárba vész, felesleges. Ha valóban a környezettudatosság jegyében gazdálkodunk, figyelnünk kell arra, hogy ne gyakran, de kis mennyiségben öntözzünk, hanem alaposan öntözzünk heti egyszer. Ez arra készteti a gyökereket, hogy saját vízforrás után kutatva mélyebbre eresszék gyökereiket. A növények tövéhez helyezett talajtakaró szintén segíthet a víz megtartásában. A leghatékonyabb öntözési módszer az, ha csak akkor öntözöd a növényeket, amikor valóban vízre van szükségük. Erre pedig kiváló megoldás egy automazitált rendszer telepítése!

A Smart Control Greenhouse Kft. könnyen integrálható fóliavezérlési rendszere biztosítja számodra, hogy előre beállított értékek mentén automatikusan vezéreld telepített öntözőrendszered – nemcsak a növényeid, de gazdaságod kasszája is örülni fog! 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink