Környezettudatosság a kert körül

Manapság az élet minden területén egyre nagyobb és nagyobb jelentőséggel van jelen a környezettudatosság – a környezettudatos eljárások, lehetőségek. Megannyi kertész, termesztő számára egyre fontosabbá válik, hogy a természettel összhangban dolgozzon, kellőképpen odafigyelve arra. Megnőtt az évelő, valamint az adott területen honos növények termesztése iránti törekvés, sokan elkezdtek a beporzóknak, madaraknak és a kert körüli élővilág más szereplőinek is fokozottabb figyelmet szentelni. Hogyan gondoskodhatunk arról, hogy a kert körül mi is a környezettudatosság jegyében tevékenykedjünk?

Az egyik módszer, amit alkalmazhatunk, a társas ültetés vagy növénytársítás – ültessük például a büdöskét a paradicsompalánták mellé a levéltetű távoltartásának érdekében, vagy fokhagymát és hagymát a répa közelébe, hogy elfedje a répa szagát, és így a répalégy is távol maradjon. A társas ültetéssel a természetellenes szerekkel történő növényvédelem visszaszorítható, és emellett a növényeink egészsége és hozama is természetes úton fog nőni, javulni. A vegyszeres növényvédelem visszaszorítására néhány zöldség esetében – pl. fejeskáposzta, kelkáposzta – megfelelő eszköz a növények hálóval való beterítése, mely hatékonyan védi őket a hernyók, és más levélrágó élőlények ellen.

Az adott területen honos növények termesztése szintén egy kiváló ötlet, a rovarok és egyéb élővilág támogatása érdekében is. Ráadásul, ha a megfelelőket választod ki, sokkal kevesebb öntözésre és egyéb tápanyagpótlásra lesz szükségük. Öntözéskor pedig használj összegyűjtött esővizet! Érdemes átgondolni, hogy a fő termesztett növények mellett milyen fákat ültessünk a kertbe. Bármilyen típusú fa pozitív hatással van a környezetre, hiszen tisztítják a levegőt, és oxigént termelnek, emellett árnyékot biztosítanak számunkra is. A gyertyánfa és a tölgyfélék kiemelkedően magas pozitív ökológiai hatással bírnak.

Az egyik legfontosabb szempont egy fenntartható kert kialakításánál az, hogy az adott környezethez és természeti adottságokhoz legjobban alkalmazkodni tudó növényeket ültessünk – nevelésük így kevesebb intervenciót fog igényelni. Érdemes figyelembe venni a klímaváltozással járó tényezőket is – a hidegkedvelő növények, téli idénygyümölcsök számára elengedhetetlenek nemcsak a téli hidegek, hanem a nyár elején és végén érkező hűvös éjszakák is. Az alma általunk ismert finom édességét például ez a folyamat biztosítja. 

Mindenképpen nézz körül, mérd fel a kerted adottságait! Ha sok árnyék van a kertben, termessz inkább árnyékkedvelő növényeket, vagy ellenkező esetben, ha kerted a nap nagyobb részében direkt napfényben úszik, akkor a napfény- és melegkedvelő növényeket keresd! Nézz körül a kerted körül is – rengeteg információt szűrhetsz le abból, hogy a közvetlen környezetedben mi nő, mi terem. Ha például sok nyárfával vagy körülvéve, akkor tudhatod, hogy a talaj viszonylag savas. A környezetvédelem egyik legfontosabb szabálya, hogy ne küzdj a természeti adottságok ellen, inkább igyekezz az adottságokhoz alkalmazkodni!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink