Vannak jó megoldások a munkaerőhiányra a mezőgazdaságban?

Hogy alakulhat a fóliás- és üvegházas gazdaságok jövője a robotika terén? A munkaerőhiány befolyásolással bír a fejlesztések terén? Meg fogja oldani a munkaerőhiányt az automatizáció?
Lépésről-lépésre haladnak a fejlesztések. Szakértők szerint a következő évtizedekben már teljes automata rendszerek fognak segíteni a gazdáknak. Egy olyan digitalizált környezetben tudnak majd dolgozni, ahol már nem kell küzdeni az állandó ember hiánnyal, ahol a robotok minden fontos tevékenységet elvégeznek.

Mi történik?
A munkaerőhiány általában nem azért alakul ki, mert nincs elég ember a földön, aki dolgozni tudna, hanem a kereslet hirtelen megnő bizonyos termékek iránt (lásd. Covid alatti áru hiány), amit az ellátási lánc nem tud tolerálni, mert hiányoznak a megfelelő emberek az elvégzendő munkákra. Ilyen iparág lett sajnos a mezőgazdaság betakarítási munkája is.

Főleg külföldön, de már nálunk is egyre több helyen alkalmazzák a külföldi munkavállalókat, olyan munkákra, melyet a helyi munkás már nem vállal el szívesen. A fóliák, üvegházak párás, meleg környezete azonban nem vonzó munkalehetőség már. Így nincs más lehetőség csak a saját és a család ereje, akik leszedik a terméseket.
Ezzel szemben egy robot azt csinálja, amit utasításba kap a felhasználótól. A robot sose fáradt, nem beteg, nincs melege, nem éhes. Nem fizetjük a járulékokat, a béreket utána, az egyszeri költsége befektetés a jövőbe.

A robotok uralni fognak minket?
A Startup cégek olyan megoldásokat keresnek, és fejlesztenek ki, amelyek segítik a gazdákat, hogy megfelelő legyen a fólia, üvegház szellőztetése, a növények tápanyag összetétele, az öntözése, stb… Olyan lehetőségeket kínálnak, amivel az optimális termesztés elkezdhető és fejleszthető. A robotok nem minket fognak uralni, hanem mi uralkodunk rajtuk.

Az elmúlt egy év nagy hatással volt a magyar mezőgazdaságra, sok mindent újra és át kellett gondolni a következő évekre tekintve.
A jelenlegi fejlesztések nem másról szólnak, mint a magyar agrár ágazatainak fenntartásáról, hogy a jó minőségű hazai termékek ne vesszenek el, hogy a magyar fogyasztóknak ne a külföldi drága, közepes minőségű zöldséget, gyümölcsöt kelljen fogyasztania.


Most a magyar gazdákon és a magyar mezőgazdaságon van a sor!

Termékeink

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink