Tavaszi munkálatok kiskertben, fóliában, növényvédelem első lépései

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ilyenkor, a tél utolsó szegmensében, a termelők többsége már szinte tűkön ülve várja, hogy végre belevethesse magát a tavaszi munkálatokba. Érezzük a testünkben a jó stressz bizsergését, és fejben már modellezzük az előttünk álló szezon szépségeit, örömeit, kihívásait, majdani eredményeit.

Vannak persze, akik már javában növesztik az idei palántának való kis magoncokat az erre szolgáló üvegházban/fóliában, nekik ez úton is további jó munkát kívánunk!

Akik még csak tervezgetik az első lépéseket az utolsó, zimankós téli napokon, azok számára gyűjtöttük össze a tavaszi legfontosabb kerti munkálatok lépéseit. Ezek természetesen fóliában is kivitelezhetőek, annyi kitétellel, hogy fóliában minden kicsit előbb tud történni, tehát érdemes az időjárás előrejelzés alapján tervezni a következő hetek szorgos teendőit. 

Továbbá a fóliás termesztés esetében természetesen foglalkozni kell külön a fóliasátor állapotával is, és a karbantartási, javítási, fejlesztési munkákat is időszerű megtervezni.

Megelőző munkálatok a kiskertben, fóliában, tél végén

Néhány tél végi munkálatra már a jó idő beköszönte előtt gondolhatunk:

  • Fel kell térképezni a gyomterhelést a termőtalajunkon és még a melegebb idő beköszönte előtt gondoskodni kell az eltávolításról. Erre ilyenkor már leginkább csak mechanikus módon van lehetőségünk, mert a takarásos gyom elhalasztás módszerét már ősszel meg kellett kezdeni. A fagy természetesen jó barátunk a gyom ellen, így még bátran örülhetünk a zimankónak is.
  • A trágyázást, műtrágyázást, talajállag javítást is ilyenkor kell előkészíteni, akár csak felméréssel, vásárlás ütemezésének megtervezésével is.
  • A komposztunk állapotával is időszerű lesz foglalkozni, természetesen fel tudjuk használni azt is az állagfeljavítás érdekében.
  • A kártevők elleni védekezést is ilyenkor kell megalapozni, ehhez a különböző kártevő irtó szerek tájékoztatóiban való elmélyülés, illetve a kereszt-termesztés kivitelezésének megtervezése az aktuális feladatok.

Tavaszi munkálatok a kiskertben, fóliában

Ez a legszebb időszak: kisüt a nap és mehetünk ki dolgozni! 

A kiskertekben a metszés ilyenkor még az ültetés előtti legfontosabb feladat: a fákat, bokrokat és évelő dísznövényeket ilyenkor kell megmetszeni, mielőtt még a vegetációs időszakuk beindulna. 

Ilyenkor még van lehetőség átültetésre is, ha meglévő, átültethető méretű növényeinket szeretnénk áttelepíteni máshová – például mert fóliasátrat szeretnénk emelni a helyükre. 

Minden más tennivaló a talaj vetésre történő előkészítéséről szól, egészen addig a pillanatig, amíg megfelelő időjárás esetén március végén, április elején kikerülnek azok a magok a talajba, amik aztán ott fognak felnőni és teremni is, ahová szórtuk őket.

A csírázás után

A magok kikelésének folyamatában nagyon fontos feladat a ritkítás, vagy más néven “egyelés”. Ilyenkor kihúzkodjuk a túlságosan szorosan nőtt növénykék nagy részét, hogy az, ami ott marad, az elég teret kapjon a további növekedéshez és ne kelljen a szűkös erőforrásokért versenyeznie. Ha ügyesek vagyunk, akkor meleg helyre átültethetjük a kihúzott növénykéket is egész nyugodtan, növénye válogatja, de sok meg fog közülük maradni. (Gyökérzöldségeknél ez nem annyira praktikus, mert deformálódik a gyökerecske.)

A palánták kiültetése fólia esetén már április elején megtörténhet, hiszen a tavaszi átmeneti fagyok ellen a fólia már védeni tud, de fólia nélkül logikusan az áprilisban elszórt magok majd néhány hét alatt fognak erőteljes palántává nőni, tehát a fólián kívüli palántázás az inkább május közepén lesz majd aktuális, tehát ekkorra érdemes időzíteni a máshol termesztett palánták beszerzését.

A kiültetés után már folyamatosan gondoskodni kell a locsolásról is, mint ahogy a gyomok és olykor a kártevők ellen is megindul a küzdelem. 

Amilyen hosszúak még ezek a tél végi napok, olyan gyorsan elröppen majd a tavasz, aztán a nyár és szinte egy szemvillanás múlva már majszolhatjuk is a termést. 

Jó étvágyat kívánunk hozzá, de addig is jó munkát!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink