Spanyolország zöldség-gyümölcs trendjei

Spanyolország, különösen Almeria térsége híres a hatalmas zöldséghajtató területeiről, melyek a világ legnagyobb zöldség- és gyümölcsellátójává teszik az országot. Az 46 ezer hektárnyi hajtatott felület jelentős része Almeriában található, ahol a 31 ezer hektáros fóliatenger a paradicsom mellett paprikával, cukkinivel, uborkával és padlizsánnal gazdagítja a természetes palettát. A Vicasol szövetkezet is itt üzemel, világszerte a legnagyobb hajtatott területtel rendelkező vállalat.

A spanyol zöldség- és gyümölcstermelés évente 3,5 millió tonna mennyiséget produkál, melyből 2,7 millió tonna kerül exportra, főleg Hollandiába, Franciaországba és az Egyesült Királyságba. Az Almeriában termelt áruk értékesítése évente mintegy 2,6 milliárd eurót tesz ki, de a Brexit kihívások elé állította az itteni termelőket.


Az egyik kulcsprobléma a termelési költségek folyamatos emelkedése, ami részben a munkaerő drágulásából származik. A spanyol minimálbér kötelező emelése és a feketén alkalmazott munka magas szintje (napi 35 euró) komoly kihívások elé állítja a termesztőket.

A paradicsom Spanyolország harmadik legnagyobb exportterméke, évente 813 ezer tonnát tesz ki, de az utóbbi években az export mennyisége 16%-kal csökkent. A holland árakhoz képest az átlagár alacsonyabb, de a stabilitás hiánya és a termesztési nehézségek miatt a paradicsom helyét egyre inkább a paprika veszi át. A 11 570 hektáron termesztett paprika kiválóan alkalmazkodik a biológiai növényvédelemhez és az integrált termesztéstechnológiához, melyekkel a paradicsomnál nehezebb gazdálkodni.

Almeria zöldségpalettájának kiterjedése magában foglalja a cukkinit, mely területét az előző évhez képest 8%-kal növelte, valamint az uborkát és a padlizsánt is, melyek területük tekintetében növekvő tendenciát mutatnak. A biológiai növényvédelem terén is pozitív változások figyelhetők meg, különösen a paprika területének bővülése révén.

Spanyolország agrárgazdaságában tehát egyértelmű eltolódás figyelhető meg a tradicionális paradicsomtermesztéstől a stabilitást és hatékonyságot nyújtó paprika irányába. Ennek eredményeképpen az ország továbbra is meghatározó szerepet játszik a nemzetközi zöldség- és gyümölcspiacon.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink