Őszi munkálatok kiskertben és fóliában

Az ősz beköszöntével elérkezett a kiskert gondozásának utolsó hónapjai. A hűvös, de még enyhe időjárás tökéletes lehetőséget nyújt, hogy előkészítsük kertünket a hideg hónapokra és az előttünk álló tavaszi szezonra.

Cikkünkben összeszedtünk néhány fontosabb munkálatot, amit érdemes ősszel elvégezni a kiskertben és fóliában, hogy a növények egészségesek maradjanak és jövőre is bőséges termést hozzanak.

Levélrakás és szármaradványok eltávolítása

Az első lépés, miután az utolsó virágok is elhervadtak, és az utolsó termés begyűjtésre került, a levélrakás és szármaradványok eltávolítása. Az elszáradt növényi részek számos kórokozónak és kártevőnek adhatnak otthont, ezért fontos, hogy kitisztítsuk a kertet. A talajba beásott levélrakás is segíthet a talaj tápanyagtartalmának megőrzésében, mivel az lebomlik, és komposztálódik.

Komposztálás

Az összegyűjtött növényi hulladékokból, levélrakásokból készítsünk komposztot. A komposzt egy kiváló természetes tápanyagforrás lesz a kertünk számára a következő szezonban. Fontos, hogy az elhervadt növényi részeket, valamint az egészséges növényi anyagokat külön-külön komposztáljuk, hogy elkerüljük a betegségek terjedését.

Talaj előkészítése

Az ősszel érdemes megmunkálni a talajt a következő szezonra. Add hozzá a komposztot, ülepedett trágyát vagy más talajjavító anyagokat a talajhoz, majd alaposan ássuk fel, hogy a tápanyagok jól elkeveredjenek és a föld lazább legyen. Ha a talajban található savtartalom alacsony, ezt is megfelelő mész hozzáadásával lehet korrigálni.

Ültetés és palántázás

Ősszel ideális időpontja van az őszi és téli növények, például a kelbimbó, saláta, spenót, répa, hagyma és fokhagyma ültetésének. Ha fóliával védett kertet használsz, érdemes még az ősz folyamán palántákat előnevelni, hogy azokat később kiültethesd.

Fólia ellenőrzése és felújítása

Amennyiben fóliával fedett kerted van, ellenőrizd a fólia állapotát, és ha szükséges, cseréld le vagy javítsd ki a sérült részeket. A jó minőségű fólia megvédi a növényeidet a hideg és a szeles időjárástól, valamint a túlzott nedvességtől.

Öntözés

Az őszi hónapokban is ügyeljünk arra, hogy a növények megfelelően kapják meg az öntözést. Az őszi csapadék mennyisége változó lehet, ezért szükség esetén kiegészítő öntözést is alkalmazzunk, különösen a fóliával fedett területeken.

Betakarítás

Az ősz az utolsó lehetőségünk arra, hogy betakarítsuk a még érett terméseket és az utolsó termesztett zöldségeket, például a paradicsomot és a paprikát. Ha még van fagyasztód, akkor most ideje lefagyasztani az őszi termést is, hogy az egész télen élvezhesd a saját termesztésű zöldségeket.

Cserjék és fák metszése

Az ősz az ideális időszak a cserjék és fák metszésére is. Az élettel teli növények könnyebben regenerálódnak, így a megfelelő metszés elősegíti a növekedést és az egészséges növények kialakulását.

Bízom benne, hogy ezekkel a tippekkel még jobban felkészülsz az őszre a kiskertben és a fóliában. Az elvégzett munka meghozza majd gyümölcsét a következő évben, és a kerted is hálás lesz érte. Használd ki az őszi időszak nyújtotta lehetőségeket, és élvezd a kertészkedés minden pillanatát!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink