Öntözővíz minőségének fontossága

Napjainkban az egyre szélsőségesebb időjárás, a kevés éves csapadékmennyiség miatt elkerülhetetlen a termesztett növényeink öntözése, azonban fontos megemlíteni, hogy kulcsfontosságú a megfelelő termés minőséghez és mennyiséghez az öntözővíz összetétele. Mivel hajtatásban döntő többségében már csepegtető öntözést használnak a kertészek, ezért célszerűbb kútvízzel öntözni, azonban elsődleges feladat, hogy öntözővíz elemzést végezzünk. Mivel a kútból nyert víz összetétele minimálisan változik, így a kút beindítása után 1 vizsgálat elegendő és 2-3 évenként egy-egy kontroll vizsgálatot célszerű végezni. Csatornából, folyóvízből történő öntözés esetén gyakoribb vizsgálatra van szükség.

Mi is az EC (electrical conductivity) érték és miért fontos számunkra?

Az EC-érték a vízben oldott elemek elektromos vezetőképességét jelöli. Ez az EC-érték határozza meg, hogy mekkora az „összes só” koncentrációjának mértéke a tápoldatban. 

Az öntözővíz EC-jét figyelembe kell venni a kijuttatandó víz EC-jében. Az a jó, ha az öntözővíz EC-je minél kisebb, általában 0,5 EC alatti nagyon jó öntözővíznek minősül, a 0,5 – 1 közötti megfelelőnek az 1 – 1,5 közötti még éppen alkalmas, de az e feletti már alkalmatlan öntözésre. Az összetételnél fontos a víz nátrium, hidrogén-karbonát, vas és mangán tartalma. Sajnos, ha túl magas a nátrium tartalom előbb, utóbb a talajban felhalmozódik a só és elszikesíti a talajt, akadályozza a kálcium felvételét, amely minőségromláshoz is vezethet. Fontos tudni még a hidrogénkarbonát mennyiségét a vízben, ugyanis szintén káros, de savazással ez a probléma már kezelhető. Ami még számításba jöhet az öntözővíz vas és mangán tartalma. A túl sok vas, illetve mangán eltömíti a csepegtető berendezéseket, esőztető öntözés esetén pedig elszínezi a fóliát. Általános szabály, hogy ha csepegtető öntözésnél elkezdtük a tápoldatozást, akkor utána már mindig juttassunk ki tápanyagot, ne öntözzünk csak „tiszta” vízzel. 

Összegezve elmondhatjuk, hogy célszerű az öntözővíz elemzés és talajvizsgálati eredmények függvényében összeállítani a tápoldatozási receptünket. Akinek nincs korszerű tápoldatozója, az inkább komplex műtrágyákat használjon. Ha Önt is érdekli az öntözővizének összetétele keresse fel szaktanácsadóját!

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink