Modernizáció fokozatai és lehetőségei a fóliás termesztésben

A kétkezi munkavégzés alapvetésétől a teljesen automatizált, robotizált rendszerekig számos lehetőség van a modernizációra a fóliás termesztés esetén. A modernizáció egyben evolúciós folyamatként is megjelent a fóliás termesztés történelmében, így manapság széles palettáról tudunk választani a „hogyan”-okat illetően.


Kezdjük az alapokkal: mindent kézzel, emberi erővel
Eleinte maga a műanyag fólia használata volt forradalmi a fóliás gazdálkodásban. A fóliás takarás felváltotta az üvegházakat, és rugalmasabb tervezést biztosított a gazdáknak. A fóliasátrak egész évben lehetővé tették a növények termesztését, függetlenül a kinti időjárástól. Ez a termelési hozam növekedéséhez és a friss termékek árának csökkenéséhez vezetett.
A fóliás termesztésben alapvetés, hogy minden munkafolyamat elvégezhető egyszerűen kézzel, emberi erővel is, tehát mindenféle modern megoldás nélkül is működtethető a fóliás termesztésre alapozott gazdaság.

Gépek a nehéz munkák kiváltására
A következő szintje a modernizációnak az volt, amikor a fóliasátrak alatt lévő termőtalajt például már nem ásással és szántással lazították fel, forgatták át, hanem rotációs, kisgépes eszközökkel. A modernizáció jelentős mérföldkövének számít a fóliás termesztésben az, hogy a nehéz munkákat váltották ki gépekkel, praktikus, emberi fizikai erőt helyettesítő eszközökkel.


A folyamatos munkaigény enyhítése
A fóliás termesztés állandó jelenlétet igényel, és rengeteg folyamatos, mindennapos munkát is. Ilyen például a szellőztetés, az öntözés, a hőmérséklet és páratartalom figyelemmel tartása, de az időjárás változásainak betervezése is a napi rutinba. Mindig előre kell gondolkodni és rengeteg adatot kell figyelembe venni a napi döntések meghozatalához. Ennek következményeként a technológia további fejlődése olyan automatizálási rendszerek kifejlesztéséhez vezetett, amelyek a növények növekedésének minden aspektusát szabályozni tudták.


Ezek a rendszerek figyelni képesek a fényszintet, a páratartalmat, a hőmérsékletét és még akár a talaj tápanyagszintjét is, nem beszélve a várható időjárásról. Ezeket a paramétereket figyelembe véve az okos, internetre is rákötött rendszerek szükség szerint automatikusan, előre beprogramozott módon módosíthatják a beállításokat az optimális termesztési feltételek biztosítása érdekében, de közben manuális beavatkozási lehetőséget is hagynak a gazdáknak.


A robotok kora
A modernizáció következő szakasza várhatóan teljesen megváltoztatja majd az üvegházi és fóliás termesztést. A robotizáció – természetesen a korábbi modernizációs vívmányokkal karöltve – lehetővé teszi, hogy a fóliás termesztés a lehető leghatékonyabban, a lehető legkevesebb emberi erőforrást igényelve működjön. Bár futurisztikusan hangzik, de már ma is vannak teljesen automatizált és egyúttal robotizált fóliás és üvegházi termesztések. Ez lehetővé teszi számukra, hogy maximális hatékonysággal működjenek, és kevesebb munkaerővel több termést termeljenek.


Az aranyközépút vélhetően az automatizálásnál van egy fóliasátoros gazdálkodó számára jelenleg, hiszen ezek könnyedén telepíthető és elérhető, ár-érték arányban gyorsan megtérülő technológiák, ugyanakkor biztosítják az állandó kapcsolatot is a természettel és a folyamatos emberi gondoskodás jelentőségét sem vetik el.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink