Milyen teendői vannak egy kertésznek februárban?

Az idei tél még nem hozta meg a várva várt fagyot, és az időjárás is elég szeszélyes, de egy jó hír van, hosszabbodnak a nappalok. Ami nem csak a mi életritmusunkat változtatja folyamatosan, hanem az idei zöldségek ültetési ideje is eljött!

Beszerezted már a vetőmagokat?
A jó vetőmag beszerzése elengedhetetlen a jó minőségű zöldségek termesztéséhez. A megbízható minőség elengedhetetlen a gazda számára, hiszen a hamis vetőmagok akár az egész szezonra rányomhatják a bélyeget. A vetőmagok minőségéről próba csíráztatással is tudunk tájékozódni. Ha a próbacsíráztatás során csak 50-70%-ban kelnek ki a magok, akkor nem érdemes elvetni őket. A talajban ugyanis kedvezőtlenebbek a körülmények, mint a csírázó tálban, így még ennél is kevesebb kelhet ki.

Mikor jó a palánta?
Ha megvannak a megfelelő vetőmagok és a csírázási próbán is átmentek, jöhet a palántázás! A palánta akkor megfelelő, ha erős, vastag a szára, nem nyúlt meg, levelei sötétzöldek, dús fehér gyökérzettel rendelkeznek. A minőségi palánta félsiker a termesztéshez.


A palántanevelés során ellenőrizzük rendszeresen a fényviszonyokat és a hőmérsékletet. A gyenge fény és a magas hőmérséklet palántadőléshez vezethet.
Ügyeljünk a tisztaságra is! Az ültetőedények legyenek tiszták, parazita és baktérium mentesek. Az ültető közeget is ellenőrzött forrásból szerezzük be, vagy ha magunk készítjük, ügyeljünk az előállítás során, hogy ne kerüljön a komposztba fertőzést okozható anyag.

Milyen megelőző intézkedések vannak a fóliasátor előkészítésére?
Végezzük el az esetleges javítási munkálatokat a fóliasátor vázán és a fólián. Készítsük elő a talajt, a gyomokat irtsuk ki. Ha kőzetgyapotot vagy kókuszpaplant használunk, készítsük elő a helyet számukra. Ha van szenzorhálózat már be is üzemeltetjük, hogy a palánták megfelelő minőségű termesztő közegbe kerüljenek.
Helyezzünk ki sárga és kék ragadós fogólapokat, szalagokat, amik magukhoz vonzák az esetleg életben maradt vagy arra tévedő kártevőket.

Ellenőrizzük az elektromos berendezéseket!
Ha a fóliasátor rendelkezik valamilyen motoros vezérlővel és ehhez kapcsolódó modulokkal, mindenképp ellenőrizzük a vezetékeket, a megfelelő áramellátás érdekében a kapcsolószekrényt. Végezzünk próba nyitást és zárást! A Fóliavezérlő távvezérelhető szellőztető modulja nem igényel nagy karbantartást. Ha azonban a tápellátás eddig nem volt megoldott számára az elmúlt hónapokban, érdemes újra áram alá helyezni, hogy az esetleges frissítések elinduljanak mire ténylegesen használatba veszi a gazda a szezonban.

Ellenőrizzük a tápoldat kijuttatásához használt berendezéseket!
Vizsgáljuk át a berendezéseket, tisztítsuk, fertőtlenítsük, hogy a következő szezonban a baktériumok ne okozzanak károkat a növények gyökerében. Ezzel egyidőben ellenőrizzük a tápoldatok és a víz minőségét is. A lejárt tápoldatokat megfelelően és szakszerűen semlegesítsük. A víz minőségét ellenőrizzük, ha problémát találunk a felhasználandó vízben, cselekedjünk azonnal!

A januári, februári fűtött fóliás kiültetés után mindennap gondoskodjunk növényeinkről, meghálálják.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink