Miért jó a gazdaság automatizálása?

Az automatizálás előnyeit a különböző területeken leginkább a magasabb gyártási hatékonyságban, és rátában, hatékonyabb erőforrás kihasználásban, jobb termékminőségben, biztonságosabb gyártási folyamatban, rövidebb munkahetekben látják. Bár a kézzel készült termékeknek továbbra is jó hírük van, bizonyítottan konzisztensebb minőséget tudnak biztosítani az automatizált rendszerek. Ez nagyobb kontrollt eredményez a gyártónak a végtermék minőségét illetően, illetve ilyen rendszerek optimalizálásával a rendelésfeldolgozás elvégzésének ideje látványosan csökken.

Az 1900-as évek elején egy tipikus munkahét kb. 70 órából állt, amit az évtizedek során átlagosan 40 órára csökkentettünk – ebben kulcsszerepet játszott az automatizáció. Bár megannyi veszélyt és hátrányt rejt, önmagában egy remek eszköz arra, hogy az embereket felszabadítsuk a monoton, repetitív, és mindenekelőtt veszélyes, kellemetlen munkaformákból.

Manapság nem ritka olyan termesztőkkel találkozni, akik a növényeik nézegetése helyett több időt fordítanak az ég felé tekintgetésre. Vagy legalábbis azon drónoknak szentelik figyelmüket, melyek a fejük fölött repkedve tartják biztonságban és jólétben a betakarításig a növényeiket. Ezek a drónok csak az automatizációs folyamat egyik fontos szereplői. A mezőgazdaság automatizálása egy jelenleg folyamatosan látható jelenség. Egyre több olyan rendszerrel találkozunk a fóliasátrakban is, melyek precíz, pontos méréseket adnak, és reagálnak is azokra.

De vajon valóban előnyös a gazda számára ez? Ha a növénytermesztés alapjaitól, a vetéstől indulunk, az automatizált vetődrónok megspórolhatják nekünk a földeken való hosszú-hosszú járkálást. Gyorsak, és hatékonyak – 10 drón 400.000 fát tud ültetni egy napon belül. 

Tekintsünk ki egy kicsit az adatokra, és nézzük meg, mi a trend az IoT kapcsolódással kapcsolatban Európában. 

Csak az elmúlt három évben az IoT kapcsolatok száma négyszeresére növekedett. (IoT kapcsolat: két fizikai tárgy között létrejövő adatátvitel – pl.: szenzorok)

Természetesen a magvetésen és betakarításon kívül az automatizációs folyamatok más igények kielégítésére is új megoldásokkal szolgálnak. Ilyen a kettő közötti időszakban történő monitorozás, adatszolgáltatás. A Markets and Markets szerint a mezőgazdasági robotok piaca 2021 és 2026 között 4.9 milliárd dollárról csaknem 12 milliárd dollárra emelkedhet. A monitoring során a robotok képesek észlelni a betegségeket, és megfelelően reagálni is azokra. Ezen felül folyamatosan adatokat, információkat szolgáltatnak a gazda számára, melyek segítenek neki megfelelő, költséghatékony döntéseket hozni.

A Smart Greenhouse Control Kft. szenzorainak folyamatos adatszolgáltatásával, távolról is irányítható szellőzőrendszerével, valamint az automatikus hőmérséklet- és páratartalom-kezeléssel kívánja megkönnyíteni a gazda dolgát ebben az automatizációs folyamatban. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink