Mezőgazdasági pályázatok – vízgazdálkodás, öntözés fejlesztés a fókuszban

A mezőgazdaság az a terület, amely kiemelt figyelmet kap mind az EU-tól, mind a tagállami kormányoktól. Nem véletlenül: a mezőgazdaság termeli meg az élelmiszert, amely nélkül nemcsak az állattartás nem működhet, de könnyen beláthatjuk, hogy az emberiséget is nagy veszély fenyegetné, ha ebben a szektorban alapvető problémákkal kellene a gazdálkodóknak megküzdenie.


Pályázat ajánlót a cikk végén talál!


Éppen ezért a mezőgazdasággal foglalkozókat széles körben elérhető pályázatokkal támogatják, persze ezek elnyeréséhez feltételeket is kell teljesíteni.

Kik jogosultak általában a mezőgazdasági pályázatokon való részvételre?

Négy nagy csoport van, akiknek érdemes rendszeresen figyelniük az éppen aktuális mezőgazdasági pályázatokat:

 • a mezőgazdasági őstermelőknek,
 • a mezőgazdasági egyéni vállalkozóknak,
 • a mezőgazdasági KKV-knek,
 • és a fiatal gazdáknak.

A pályázatoknál egyedileg lehetnek területi és egyéb más korlátozások is, ezeket minden pályázatnál külön feltüntetik, ha esetleg lennének kizáró tényezők.

Milyen jellegű támogatásokra lehet pályázni?

Három nagy csoportjuk van a mezőgazdasági pályázatoknak:

 1. Vissza nem térítendő támogatások,
 2. Visszatérítendő támogatások,
 3. Bizonyos feltételek esetén vissza nem térítendővé alakuló, egyébként visszatérítendő támogatások.

Hogyan lehet pályázni?

A pályázatoknak szigorú formai követelményei vannak általában, továbbá a támogatott időszak alatt lehetnek kiemelt adminisztratív hozadékai is, amikkel kötelező foglalkozni. 

Éppen ezért szakosodtak pályázatíró cégek arra, hogy a független mezőgazdasági szereplők számára segítséget nyújtanak a pályázatok előkészítésében, beadásában, adminisztrálásában, és a későbbi, támogatotti időszak alatti adminisztratív menedzselésében. Mindezt természetesen jutalékért, díjazásét cserében teszik, de ezt a költséget is bele lehet kalkulálni a pályázati költségvetésbe.

Mik a mezőgazdasági pályázatok előnyei?

Mindenképp érdemes kihasználni azokat a lehetőségeket, amik extra bevételhez juttatják a gazdálkodókat. Mivel a mezőgazdaság kiemelt terület, és mind az EU, mint a tagállamok kiemelten támogatják a mezőgazdasági szektort, így a termelőknek igazából csak ki kell nyújtani a kezüket a támogatásokért és a pályázatokon keresztül lehívni a számukra biztosított forrásokat.

A mezőgazdasági pályázatok által biztosíthatja egy gazdálkodó a folyamatos fejlődés lehetőségét, miközben a fenntarthatóságra is sok figyelem fordulhat. A pályázatok persze nem ingyen pénzek, cserében teljesíteni is kell, amit gyakran üzemi eredményben kell realizálni.

Mik a mezőgazdasági pályázatok esetleges hátrányai?

Minden éremnek két oldala van, így a mezőgazdasági pályázatok előnyei mellett adódhatnak bizony hátrányok is:

 • A lehetőségek felderítése folyamatos odafigyelést igényel – erre szoktak egyébként pályázatfigyelési szolgáltatást is igénybe venni az érintettek.
 • A pályázat beadásáig való eljutás adminisztratív terhei általában kívül esnek a gazdálkodók komfortzónáján – természetesen a pályázatíró cégek erre is adnak megoldást.
 • A pályázat futamideje alatt végig szigorú adminisztrációt kell folytatni.
 • Ha a források felhasználásával vagy magával az adminisztrációval gond adódik a pályázati időszak alatt, akkor akár az egész összeget visszakövetelhetik és kieshet a vállalkozás a további pályázati lehetőségek köréből.

Összességében tehát az adminisztráción áll és bukik minden, ami viszont messze túlmutathat egy őstermelő vagy mezőgazdasági egyéni vállalkozó kompetenciáin. 

Mindenesetre ezen nehézségek ellenére is mindenképp érdemes a pályázatokat figyelni, pályázni a támogatásokra, hiszen velük fenntarthatóbbá válik a gazdálkodás, ami össze gazdaságilag és társadalmilag is közös érdekünk.

A Fóliavezérlés csapata év végén bevezeti legújabb termékét, egy öntözőrendszert, mely a többi termék mintájára távoli elérésű lesz és egy felhasználóbarát felületen lesz elérhető. Fontos számunkra, hogy a fóliás és üvegházas gazdák is hozzá juthassanak olyan rendszerekhez, ami pénzt, időt és energiát spórol meg számukra. Az elmúlt időszak megmutatta, hogy igen is figyelnünk kell arra, hogy a vízgazdálkodást precízebben és komolyabban kell alkalmaznunk.

A mezőgazdasági pályázatok közül talán most az egyik legfontosabb az öntözéssel kapcsolatos fejlesztések.

A vízgazdálkodásról szóló pályázatról bővebben itt olvashat.

Forrás: https://palyazatok.org/mezogazdasagi-palyazatok/

Termékeink

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink