Megéri-e a fóliasátras gazdálkodás?

A növénytermesztés jövedelmező. Az emberek egyre nyitottabbak a „természetes”, a föld által nyújtott élelmiszerek iránt, mert az egészség egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. Ha szeretnél növényt termeszteni és ezzel pénzt keresni, javasoljuk, hogy járd körbe alaposan a témát.

Érdemes egy olyan gazdálkodási formát választani, ami körültekintésen és minőségen, illetve technológián alapul, mert a kiváló alapanyagok és a technológia segíteni fognak Téged. Hosszú távon az térül meg, ha az infrastruktúrád és az eszközeid kifogástalan minőségűek. Megérzésre és az agrárban népszerű „szerencsére” nem tudunk alapozni. Ki vagyunk szolgáltatva a természet szeszélyének, ebből érdemes kiindulni, vagyis csak azokra a pontokra érdemes fókuszálni a gazdálkodásunk során, ami egyértelműen rajtunk múlik. Ha szeretnél bevételt és profitot termelni, azt kell áttekintened, mi támogat Téged a termesztés során. 

A legtöbben azért kerülgetik az agrárban való üzleti lehetőségeket, mert tartanak a környezeti és gazdasági fenntarthatóság nehézségeitől, a jogi környezettől. A legfőbb mumus a magas beruházási költség, esetleg a finanszírozáshoz szükséges pénzügyi stabilitás nem megfelelő. A szaktudás hiánya is felmerül, ami ismeretszerzéssel, szakértők bevonásával könnyedén kiküszöbölhető.

Az ún. precíziós gazdálkodás a folyamat-optimalizáláson és a technológia bevonásával működik, emiatt hatékony.

Fóliasátras megoldással és némi technológiai befektetéssel már sokkal könnyebben tudsz bevételt termelni, illetve könnyedén megnövelheted. Minél „okosabb” egy telephely, annál nagyobb a valószínűsége a profitábilis működésnek. A fóliasátras megoldások az esetek nagy többségében használhatók, mert alacsony létesítési és üzemeltetési költséggel járnak. A profit alapvetően a lehetőségek, adottságok optimális kihasználásában és azok felhasználásában rejlik a megnövekedett termésmennyiségek révén, de ezek mellett az összehangolt és optimalizált rendszerünk sok költséget, energiát és munkát megspórolhat nekünk.

Ha adatokban gondolkodunk, akkor az is kulcstényező, hogy „benchmarkingolok”, azaz megnézem, mások mit csináltak jól vagy épp rosszul, milyen növényekre van igény, kinek adnak el a többiek és miért. Ha pedig már belerázódtam, akkor ideális esetben adatokat gyűjtök a saját tevékenységemről, hogy később következtetéseket tudjak levonni és jövőképet festeni. Ha már benne vagyunk a saját agrár üzletünkben, akkor érdemes végigtekintenünk a tevékenységünk összes szegletét, mit tudnánk még hatékonyabban és optimalizáltabban végezni.

Legyen listánk, mit miért és hogyan csinálunk. Úgy álljunk neki, mintha házon belül lenne a saját tevékenységünknek egy ellenőre, aki mi vagyunk és megnézzük, mit csinálhatnánk még jobban. Mi okoz veszteséget, vagy épp hol folyik ki a pénz? Ezt az adatok elemzésével könnyen megtehetjük. Mit tudunk automatizálni? Milyen fejlettebb feldolgozási folyamatokat tudunk alkalmazni? Valós idejű irányítási rendszerekben is gondolkodhatunk.

A fóliasátorral sokkal kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a természet szeszélyének, többet tudunk termeszteni rövidebb idő alatt, de ezen felül a termesztési időszaka is megnő, így több terméket tudunk értékesíteni, vagyis több bevételhez juthatunk. A fóliasátor kiváló alapanyagokat és infrastruktúrát használva kvázi mesterségesen idézi elő a legoptimálisabb körülményeket a növényeink számára. Szó szerint előbb szökik szárba az eredmény, és folyamatosan tudunk értékesíteni, nem kell hónapokat várni. A termelőkapacitás növelése a fóliasátor méretén is múlik, de lehet több fóliasátrad is.

Ha felmerül Benned, valójában megéri-e a fóliasátorban történő növénytermesztés, akkor a válasz az, hogy csak Magyarországon több ezer gazdának ez jelenti a bevételt, vagyis a válasz: igen, mindenképp.

A siker feltétele az alapos tájékozódás, a minőségi alapanyagok és a tevékenységünk folyamatos optimalizálása,

azaz ahogy említettük: mitől lehetne még jobb a gazdálkodás, és hol tudunk pénzt spórolni. Ebben segítségünkre lehet a technológia. A kezdő költségek dióhéjban: a terület, a fólia, a fólia szerkezete, az öntözés és fűtés átgondolása, a magok, a saját időd, energiád, a trágya, a növényvédő szerek, áram. Mielőtt belefogsz, részletezd ki a várható költségeid és a fentebb leírtak szerint, már előre tekintsd át, hol szökhet ki a pénz, illetve az a növény, amit eladásra kínálsz, annak mennyi a felvásárlási ára.

Az oroszlánt előbb fejben kell elejteni, a többi puszta formaság. A jövedelmezőség a felkészültségen múlik!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink