Hogyan készülj elő a következő évi palántázáshoz már az előző év végén?

Hazánkban egyre népszerűbb a termesztőberendezések használata, amiknek számos előnye mellett ugyan jóval kevesebb, de hátrányát is tapasztalhatjuk. A zárt berendezések nem csak a hajtatott növények, hanem a kórokozók és kártevők számára is kedvező életfeltételeket teremtenek.

A veszélyt az is növeli, hogy gyakran évről évre ugyanabban a fóliasátorban ugyanazt a növényfajtát termesztik, így a fertőzött növénymaradványok megmaradnak a talajban, és ezek újabb fertőzések kiindulási forrásai lehetnek a frissen palántált növényeknek.

A felkészülést az új termesztési időszakra célszerű időben, már a régi kultúrában elkezdeni, hogy a következő évben is egészséges növényeket termeszthessünk. Az eredményes előkészület nulladik lépése, hogy a korábbi ciklus végén ne szaporodjanak el a kórokozók és a kártevők, ezért a régi állományt jóval a termesztés vége előtt már szemlézni kell.

Érdemes az utolsó szedés után, amíg „lábon” áll a növény egy záró kezelést végezni.

További fontos kritérium, hogy az üvegházak, fóliasátrak kiürítése, a lehető leggyorsabban történjen, mert addig, amíg arra várunk, hogy növényeink elszáradjanak, a nem kívánt kórokozók, kártevők elszaporodhatnak. Célunk, hogy minél kevesebb élő szervezet maradjon.

A termesztési szezont az öntözőrendszer belsejének tisztításával zárjuk le, ugyanis a tisztítás hatékonyabb, ha a szennyeződések még nem száradnak rá a csövek falára. Ez feltétele annak, hogy a későbbiekben a tápoldat adagolás egyenletes legyen, és ezáltal az új növények egységesebb feltételek között fejlődjenek. Az öntözőrendszer karbantartását még a ház fertőtlenítése előtt kezdjük el.

A fertőtlenítést kétféleképpen végezhetjük. Permetezéssel, illetve gázosítással.
Permetezésnél a fertőtlenítőszert nagy mennyiségű vízzel rávisszük a ház szerkezetére, oldalfalakra, leterített agroszövetekre, illetve minden, olyan eszközre, amit korábban használtunk. A növényvédő szerekkel történő fertőtlenítés olcsóbb, de hatása kevésbé megbízható.
A gázosítás egy hatékonyabb eljárás, ahol olyan készítményt használunk, amely gázosodik, és a zárt termelőberendezésben a terjedő gáz egyaránt elpusztítja a kórokozókat, kártevőket.

A talajcsere eléggé költséges eljárás, melyeket 3 évente ajánlott elvégezni. Ha a fertőtlenítést elvégeztük érdemes még sárga és kék színű ragadós fogólapokat kihelyezni az üres termesztőberendezésekbe, amelyek segítenek a monitoringozásban.

A fóliavezérlés eszköze lehetőséget nyújt arra, hogy komolyabb szakmai és technikai tudás megléte nélkül is jobb terméshozamot és egyenletesebb körülményeket biztosíts növényeid számára.

Kövess minket, hogy ne maradj le hajtatott növénytermesztést érintő aktualitásokról, hírekről és pályázati felhívásokról!

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink