Gyepápolás ősszel

A téli időszakra a gyepet ugyan úgy fel kell készíteni, mint más növényeket. Az utolsó fűnyírást novemberben érdemes elvégezni, amíg a talajhőmérséklet 8-10 C fokos. Ez alatt megáll a növekedésben. Ügyelni kell, hogy 5 cm-nél alacsonyabbra ne vágjuk a füvet. Fűnyírás után a fűnyesedéket és a lehullott lombozatot gereblyézzük össze, amely mehet a komposztálóba.

Alacsony hőmérsékleten már nem rothad el a zöldhulladék, ezért is fontos összeszedni. Ellenkező esetben alatta kipusztulhat a fű. Az úgynevezett hópenész is könnyebben kialakul. Ellene megfelelő gombaölőszerrel védekezhetünk.

A gyepszellőztetést végezhetjük ősszel és tavasszal is. A gyepszellőztetés során eltávolíthatjuk az elhalt növényi részeket, melyek filcréteget képeznek és a későbbiekben a hó alatt akadályozzák a tápanyagok, főleg a nitrogén és a foszfor áramlását. A gyepszellőztetést ősszel szeptemberben, tavasszal pedig márciustól májusig végezzük. Ha mindez megtörtént, a tápanyag utánpótlásról se feledkezzünk meg. Már kapható nagyobb áruházakban is kifejezetten őszi gyeptrágya, amely elősegíti a gyepek kedvező áttelelését. Ez több káliumot és kevesebb nitrogént tartalmaz, mint a tavasszal és nyáron használatos trágyák. A gyeptrágya fő tápanyaga a nitrogén, foszfor és kálium. A gyepműtrágyák nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot, amelynek a fagyvédelemben fejti ki kedvező hatását. A nitrogén a növekedéshez szükséges, de télen egyáltalán nem nőnek a növények. Az őszi gyeptrágyák ezért kevesebb nitrogént tartalmaznak.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink