Biostimulátorok szerepe

Mi is az a biostimulátor?

Azzal kezdeném, hogy mit jelent az, hogy termésnövelő készítmények:

„A növények tápanyagellátását szolgáló vagy a talajok tápanyag-szolgáltató képességét, termőképességét befolyásoló (kivéve a víz, a szén-dioxid és az adalékanyag nélküli, kezeletlen istállótrágya), természetes eredetű vagy fizikai, kémiai, biológiai, illetve egyéb mesterséges úton előállított anyagok, valamint ezek kereskedelmi céllal összeállított kombinációja.”
A termésnövelő anyagok közé több csoport tartozik, melyek a teljesség nélkül a következők. Engedélyköteles műtrágyák, engedélyköteles szerves trágyák, ásványi trágyák, komposztok, gilisztahumuszok, talajjavító anyagok, talajkondicionáló készítmények, mikrobiológiai készítmények, termesztő közegek, növénykondicionálók (biostimulátorok). Mi is az a biostimulátor?


A biostimulátorok definícióját szakszerűen az Európai Biostimulátor-gyártók Szövetsége (EBIC) fogalmazta meg:
„A növényi biostimulátorok olyan termékek, amelyek használatával a növényben vagy gyökerének környezetében erősödnek a növény természetes úton lezajló élettani folyamatai, javulnak a tápanyagfelvételi, tápanyag-hasznosulási mutatói, nő a tolerancia az abiotikus stresszekkel szemben, javul a termés minősége, függetlenül a termék tápanyagtartalmától.”
A megfogalmazás nem tér ki a biotikus stresszekre, tehát a különböző kórokozók és kártevők által okozott stresszhelyzetre, de növénykondicionálásról van szó, aminek egyenes következménye a jobb ellenálló képesség a különböző károsítókkal szemben.


Az alapanyagok szempontjából nagyon széles a paletta és ez a sor még egyáltalán nem zárult le, hiszen e hatóanyagok köre a rendkívül aktív kutatásoknak köszönhetően évről évre tovább bővül. Egységesen elmondható, hogy az alapanyagok minden esetben szerves molekulák, amelyeket kiegészíthetnek szintén általában szerves kötésben lévő mikroelemek. Alapanyagok vonatkozásában négy fő csoportot különböztetünk meg, amelyek a következők: szerves savak, növényi és alga kivonatok, mikroorganizmusok, egyéb stimuláló anyagok pl. fehérjék, mikroelemek.


A biostimulátorok megfogalmazásában szerepel az abiotikus, azaz külső környezeti stressz fogalma, ami azért érdekes, mert ugyan a megfogalmazás az engedélyezési eljárás miatt használja ezt a kikötést, de a biotikus tényezők, tehát kórokozók és kártevők is okozhatnak stresszt a növényekben, amit a növénynek túl kell élnie. Nem azt mondják, hogy egy kórokozóval szemben ez növényvédelmi megoldás, de mint élő szervezet egy erősebb, jobb kondícióban lévő növény jobban ellenáll a különböző negatív külső behatásoknak. Úgy is fogalmazhatjuk, hogy nem a stressz kivédésére jók ezek a készítmények, hanem a stressz által előidézett negatív hatások mértékét csökkentik, a stresszből való felépülést gyorsítják fel, és így lesz kisebb a termésveszteség.

Összefoglalva a biostimulátorok nem csodaszerek, nem váltja ki a tápanyagutánpótlást, növényvédelmet. A növénykondicionálás sikerének kulcsa a technológia és a rendszeresség, hiszen, ha egy növény beteg és legyengült már az ellenálló képessége, akkor a kondíció nem jön varázsütésre.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink