Bio növényvédelem a fóliaházban

A bio növényvédelem a fóliaházakban is egyre népszerűbbé válik a fenntarthatóság filozófiájának köszönhetően. A kémiai szerek kínálatának fokozatos csökkenése mellett a biológiai módszerek térnyerésének lehetünk szemtanúi.

A bio növényvédelem alapjai

A bio növényvédelem lényege, hogy a mezőgazdasági károsítók (kártevők és kórokozók) természetes ellenségeit használjuk fel azok visszaszorítására vagy teljes elpusztítására. A biológiai növényvédelem eszközeit különböző kategóriákba sorolhatjuk hatóanyagaik szerint, így megkülönböztetünk:

  • makro szervezeteket (hasznos élő szervezetek, ragadozók és parazitoidok), 
  • mikro szervezeteket (mikrobiológiai peszticidek), 
  • botanikai peszticideket (növényvédelmi hatású növényi kivonatok) 
  • és biotechnikai eszközöket (pl. feromon légtértelítéses párosodás gátlás).

A bio növényvédelem egyik legalapvetőbb kitétele, hogy egészséges körülmények között nőjenek a növények, melynek az a feltétele, hogy egészséges talajban tudjuk őket termeszteni.

A bio növényvédelem előnyei közé tartozik a környezetterhelés és a szermaradványok csökkentése, valamint az egészségesebb és ízletesebb termények előállítása.

Hogyan járulnak hozzá a rovarok a bio növényvédelemhez?

A rovarok közül a ragadozó rovarok és a parazitoidok járulnak hozzá leginkább a bio növényvédelemhez. 

A ragadozó rovarok olyan rovarok, amelyek más rovarokkal táplálkoznak, így segítenek a kártevők számának csökkentésében. 

A parazitoidok olyan paraziták, amelyek parazitálás után elpusztítják a gazdaszervezetet.

Ezeket a rovarokat ma már nagy tömegben tenyésztik az erre specializálódott cégek. 

A növénytársítás csodája

A bio növényvédelem másik csodálatos módszere a növénytársítás. 

A növénytársítás lényege, hogy olyan növényeket ültessünk egymás mellé, amelyek jótékony hatással vannak egymásra. Például vannak olyan növények, amelyek távol tartják a kártevőket más növényektől, vagy elősegítik egymás növekedését.

Az egészséges talaj

Azonban a bio növényvédelem legfontosabb feltétele az egészséges talajban való termesztés. Az egészséges talajt úgy érhetjük el, ha nem mérgezzük különböző vegyszerekkel, gyomirtó szerekkel és növényvédő szerekkel, hanem a lehető legtermészetesebb módon igyekszünk eljárni a tápanyagtartalom biztosítás és közben a fertőtlenítés terén. 

Az élő, egészséges termőtalaj biztosítása úgy lehetséges, hogy ha nem műtrágyával pótoljuk a tápanyagokat, hanem élővé tesszük a talajt és ezt az élővé tételt a legegyszerűbben komposzt használatával vagy szerves trágyák alkalmazásával érhetjük el.

Hogyan kell elképzelni a bio növényvédő szereket?

A bio növényvédő szerek közé tartoznak a mikrobiológiai növényvédő szerek, amelyek hatóanyaga valamilyen mikroorganizmus: baktérium, vírus vagy gomba. 

A mikrobiológiai készítmények a legtöbbször olyan hasznos baktériumokat tartalmaznak, amelyek elszaporodva biztosítják a növények számára optimális talajfeltételeket. Átalakítják a talaj élőflóráját, a nem hasznos szervezetek számára kedvezőtlen feltételeket teremtve.

Az engedélyezett bio növényvédőszerek megvásárolhatóak kereskedésekben és a gyártóktól is, hiszen ezek mind professzionális, nagy szakértelemmel kifejlesztett formulák, amik rendszeres minőségellenőrzésen esnek át.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink