Aktualitás – Hogyan készülj fel a jövő évre az idei év végén

A jövő évre való felkészülést már most el kell kezdeni, amíg lábon áll a növényünk. Az elsődleges elvárás, hogy a termesztőberendezésekben az utolsó szedés után elvégezzük a zárókezelést. Ezzel a kártevők, kórokozók száma csökken. A növényvédőszer kivonások nehezítik ezt a lépést és egyre nehezebb olyan készítményt találni, ami igazán hatásos lenne. Amint megvolt a zárókezelésünk a fertőtlenítést kétféleképpen végezhetjük. Permetezéssel, illetve gázosítással. Permetezésnél a fertőtlenítőszert nagy mennyiségű vízzel rávisszük a ház szerkezetére. Gázosításnál olyan készítményt használunk, amely gázosodik, és a zárt berendezésben a terjedő gáz pusztítja el a kártevőket.

Ne feledkezzünk el az öntözőrendszer karbantartásáról, tisztításáról sem. Fontos, hogy tisztítsuk át a rendszert először lúgos, majd savas kezeléssel. A csövek falára tapadt szennyeződések így eltávolíthatóak és a következő évben nem okoz dugulást, megalapozzuk ezzel, hogy egységesen jusson a növényekhez a tápoldat. Fontos, hogy teljesen tisztítsuk ki a termesztőberendezéseket és ha lehet ne hagyjunk zöld növényi maradványt, gyomokat bent. Ezzel is csökkenhetjük a kértevők búvóhelyeit.

A téli időszakban hideg fóliások esetében érdemes ragadós sárga és kék színű fogólapokat, szalagokat kihelyezni az immár tiszta, üres növényházakba. Ezzel folyamatosan tudjuk redukálni az esetleg megjelenő kártevők számát. A jövő év elején ültetés előtt a ragadós lapokat és szalagokat cseréljük le, illetve, ha kigyomosodott a területünk azt mindenképp gyomirtsuk le.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink