AI technológia a mezőgazdaságban – milyen értéket ad a munkánkhoz?

A mesterséges intelligencia (AI vagy MI technológia) forradalmasítja a mezőgazdasági termelést (is). De még mielőtt leborulnánk a mesterséges intelligencia képzeletbeli lábai elé, vagy épp ellenkezőleg, élből elutasítanánk a létjogosultságát, járjuk körül ezt a témát egy hosszabb időtávú áttekintéssel, és vegyük górcső alá az AI-ban rejlő mezőgazdasági lehetőségeket!

Mezőgazdaság az AI-időszámítás előtt

A mezőgazdaság az egyetlen olyan ágazat, ami gyakorlatilag egyidős az emberiséggel. Már az ősember is tett olyan megfigyeléseket, hogy a megevett gyümölcsök magvaiból új növények nőnek, amik aztán később újabb gyümölcsöket teremnek. 

Komplett civilizációk nőttek ki a földből – hogy stílusosak legyünk – arra alapozva, hogy szervezetté tették az élelmiszertermelést. Gondoljunk csak a Nílus és hasonló nagy, folyótorkolat környékén virágzó társadalmakra, amikben az is különleges volt, hogy az öntözéses gazdálkodást vitték tökélyre. 

Szerencsére már akkoriban is voltak olyanok, akik járták a világot és megörökítették a különböző társadalmak mezőgazdasági mesterfogásait és ezek hírét elvitték a hazájukba is. (Gondos uralkodók nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy legyenek ilyen írástudó küldönceik szerte az ismert világban.)

Ha ugrunk “néhány” száz/ezer évet az ókortól a középkorba, akkor már a céhesedés és specializálódás világában találjuk magunkat, hogy aztán egy emberi léptékkel hatalmas időt lefedő, de a bolygónk életében szemvillanásnak tűnő újabb néhány száz évvel később már a gépesített gazdálkodásnak örvendezhessünk. 

Bár még ma is láthatunk olyat, hogy ló mögé kötött ekével szántanak itt-ott, de Európában már messze nem ez az elterjedt.

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a mezőgazdaság a 20. században fejlődött hatalmasat, köszönhetően az egyre precízebben működő – a század utolsó negyedében már számítógépek által is vezérelt –, és a lízing révén egyre többek számára hozzáférhető mezőgazdasági gépeknek.

Mezőgazdaság az AI időszámítás után

És már itt is vagyunk a 21. század első negyedszázadának végére jutva, amikor nemcsak az űrtechnológiát idéző gépek, nemcsak a számítástechnika, de konkrétan a mesterséges intelligencia is segít abban, hogy kiszámíthatóbb, hatékonyabb és eredményesebb lehessen a mezőgazdaság. Elvégre a társadalmak élelmiszer ellátásának alapja még mindig a mezőgazdaság és bizony ez így is marad. 

A saját gazdaságunkban is érdemes mindent “felokosítani”, adatvezéreltté tenni, és egyre inkább modernizálni, nemcsak azért, hogy lépést tartsunk a változásokkal, hanem főleg azért, mert éppen változó klíma-körülmények között kell boldogulnunk a mezőgazdaságban, amikor is a korábbi tapasztalataink sajnos könnyen időszerűtlenné válhatnak.

A szép az egészben az, hogy egyébként a többezer éves tudásunkat sem kell magunk mögött hagynunk, hanem az emberiség intelligenciája végül is összeolvad a mesterséges, egészen biztosan adatokra épülő intelligenciával, mindezt a hatékony mezőgazdasági termesztés szolgálatába állítva.

Mire alkalmas a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban?

A mesterséges intelligencia napról-napra fejlődik, így könnyen belebonyolódhatunk olyan felsorolásba, aminek aztán sosincs vége. 

Jelenleg a legelterjedtebben az AI leginkább a különböző érzékelők révén begyűjtött adatok rendszerezésében és a döntés-előkészítésben segít a mezőgazdaságban, de az automatizálás vezérlése révén az emberi munkát is képes helyettesíteni. 

Az AI-vezérelt érzékelők olyan környezeti változókat mérnek, mint például a talaj hőmérséklete, nedvességtartalma, Ph szintje, így téve lehetővé, hogy a gazdálkodók valós idejű adatok alapján hozhassanak döntéseket például az öntözésről, ásványi anyag utánpótlásról, de természetesen a magasan automatizált gazdaságokban maga az AI is tud döntést hozni az általa felügyelt feladatokról. 

A talajnedvesség példánknál maradva: az AI a megfelelő mennyiségben öntöz akkor, amikor az adatok alapján az szükséges – ha erre van betanítva. Így rengeteg vizet is lehet spórolni, ami aszályos években kiemelten fontos tényező.

Az AI képes a különböző érzékelők által gyűjtött adatokat a fejlett algoritmusok segítségével automatikusan elemezni, és előre jelezni, ütemezni a tennivalókat, és ha úgy van felkészítve, el is végezni azokat. 

A mezőgazdaságban egyébként a legizgalmasabb újítást a mesterséges intelligenciával rendelkező drónok jelentik. 

Elveszi az AI a munkát a mezőgazdaságban az embertől?

Tipikus félelem a gépesítés megjelenése óta az emberiségben, hogy a gépek, robotok, és most majd az AI elveszi a munkánkat. Mint a történelemből és a saját életünkből is tudjuk, sem a gépek, sem a robotok nem vették el az ember munkáját, de biztosan segítettek magasabb színvonalon élni, és a gépek-robotok által el nem végezhető munkát magasabb minőségben végezni.

Az AI-t érdemes szintén életszínvonal emelő, és az emberi életet megkönnyítő eszközként kezelni, hiszen minden modern találmány azért jött létre, hogy könnyítse az életünket és jobbá, kellemesebbé tegye a mindennapokat. 

Munka mindig van és mindig lesz is az ember számára, és egy gazdálkodónál senki sem tudja jobban, hogy csak az nem veszi észre a tennivalókat, aki nem akarja…

De felmerül még egy lényeges kérdés: tényleg dugig van munkavállalókkal a mezőgazdaság? Százával állnak sorban az emberek, hogy dolgozhassanak a fóliában, vagy kinn a földeken? A mezőgazdaságot is sújtja a munkaerőhiány, és mivel például a fóliás termesztés hazánkban tipikusan kisvállalkozás formájában történik, ezért a külföldi munkavállalók nagy számban történő alkalmazása sem egy járható út. Az AI, ha képes megspórolni az élő munkát, akkor az főnyeremény egy gazdaság számára.

Hogyan AI-síthetjük a saját gazdaságunkat?

Sokkal egyszerűbben, mint gondolnánk. Semmi más nem kell hozzá, 

  • mint némi tőke, 
  • nyitottság az internetre kötött dolgok iránt, 
  • egy kis gyakorlás az okostelefonnal 
  • és egy néhány napos tesztidőszakkal, 
  • és máris jönnek az első adatok, amik aztán további fejlesztésekre sarkallhatják a gazdát. 

Az bizonyos, hogy az eredmények is magukért fognak beszélni és igazából semmiképp nem érdemes az AI-t bevetni, ha nem akarunk kiszámíthatóan gazdálkodni és nem akarunk magasabb terméshozamot a gazdaságunkban. 

Hobbistáknak maradhat kizárólagos eszközként például a kapa, de aki komolyan tervez a következő években a mezőgazdaságban, az a mesterséges intelligenciát előbb-utóbb az egyik legjobb barátjának fogja tekinteni.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink