A zeller termesztése és betegségei

A zeller egy kiváló zöldség, amelyet sokféleképpen felhasználhatunk az egészséges ételek készítéséhez. Tápanyagokban és rostokban gazdag, és számos jótékony hatással rendelkezik az egészségre. Azonban mielőtt zeller termesztésbe fogunk érdemes megismerni a megfelelő termesztési technikákat és a zelleres növényeket érintő betegségeket is.

Mire ügyeljünk a termesztése során?

Föld és hely kiválasztása: A zeller szereti a nedves és jól lecsepegtetett talajt. Válasszunk napos vagy félárnyékos helyet a termesztéshez, és használjunk jó minőségű komposztot a talaj gazdagítására.

Magvetés vagy palántázás: A zellert magokból vagy palántákból lehet termeszteni. A magok közvetlenül a talajba vetve kb. 10-12 hétig tart, mire elkezdhetjük szüretelni. A palántákat általában tavasszal ültetik ki.

Öntözés: A zeller számára kulcsfontosságú a rendszeres és mérsékelt öntözés. A talaj ne száradjon ki, de ne is legyen túl nedves. A csepegtető öntözés kiváló választás lehet. Ehhez kapcsolódva tökéletes egyensúlyt tudunk biztosítani az öntöző vezérlő modullal, amivel talajnedvesség adatok alapján is tartható a zellernek a folyamatos nedvesség.

Trágyázás: A zellernövényeknek fontos a megfelelő tápanyagellátás. A növekedés során használjunk egyensúlyban lévő, lassan felszívódó műtrágyákat. Az Ec szint mérésével ezt könnyedén be is tudjuk határolni, hogy szükséges-e az input anyag kijuttatása vagy sem.

Növényvédelem: A kártevők és betegségek elleni védekezés is fontos. Ellenőrizzük rendszeresen a növényeket kártétel vagy betegség jelei után, és alkalmazzunk szükség esetén biológiai vagy vegyi védekezést.

Fóliaházban is termeszthető

A fóliaház tökéletes megoldást jelenthet a zeller nagybani termesztéséhez. A fóliaházak kiváló környezetet teremtenek a zellernek, nézzük meg ezeket:

Hőszabályozás: A fóliaházak lehetővé teszik a hőmérséklet és a páratartalom ellenőrzését. Ez különösen hasznos a zeller esetében, amely a gumósnövényekkel ellentétben szereti a melegebb környezetet. 

A zeller jól növekszik a nappali körülbelül 19±7 °C-ban, éjszaka pedig elég neki a 10-15 Celsius-fok is. Hidegtűrő növény, és a hűvösebb időjárás elősegíti a jó minőségű gumók kialakulását. A túl magas hőmérséklet stresszt okozhat a zellernövények számára, és negatívan befolyásolhatja a növekedést és a gumók minőségét. Kedvező páratartalom 60-70 százalék között van. 

Fontos tehát szabályozni a hőmérsékletet és a páratartalmat még a fóliaház alatt is.

Növényvédelem: A fóliaházak megvédik a zellernövényeket a káros időjárási viszonyoktól, például a vihartól és a hideg hőmérséklettől. Ezzel minimalizálhatjuk a betegségek kialakulásának esélyét.

Hosszabb növekedési időszak: A fóliaházakban a zellernövényeket korábban ültethetjük és később is szedhetjük, ami hosszabb növekedési időszakot tesz lehetővé, és nagyobb termést eredményez.

Kontrollált öntözés: A fóliaházakban az öntözési rendszert könnyen szabályozhatjuk, hogy megfeleljen a zellernövények igényeinek. Ahogy korábban is írtuk nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a talaj, ezért érdemes folyamatosan tartani a nedvességet a talajban.

Kártevők elleni védelem: A fóliaházban könnyebben megakadályozhatjuk a kártevők és rovarok okozta károkat.

Milyen betegségekre kell ügyelnünk?

A zellert különböző betegségek is sújthatják. Fontos azonosítani ezeket a betegségeket és megfelelő kezelést nyújtani, hogy megelőzzük a termés csökkenését vagy a növények pusztulását. Néhány gyakori zeller betegség a következő:

Alternária levélfoltosság: Ez a gomba eredetű betegség levélfoltokat és szürkés foltokat okoz a zellernövényeken. Az alternária elleni védekezés során használjunk fungicidet.

Rózsaszín gomba (Cercospora apii): Ezt a betegséget általában meleg és párás időjárás okozza. Vöröses-rózsaszín foltok jelennek meg a leveleken. A beteg leveleket távolítsuk el, és alkalmazzunk fungicidet.

Vírusos betegségek: Különböző vírusok is megtámadhatják a zellert. Az ilyen vírusokkal fertőzött növényeket általában el kell távolítani a többi növénytől, hogy ne terjedjenek tovább a betegségek.

Molyhernyók: Ezek a hernyók a leveleken rágják az árkokat. Kézi összegyűjtéssel vagy biológiai védekezéssel lehet ellenük védekezni.

Az egészséges talaj, a megfelelő öntözés és a növényvédelem segíthet megőrizni a zellert a betegségekkel szemben akár fóliaházban, akár szabadföldön termesztik is. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink