A talajvizsgálat, talajmintavételezés fontossága

Elsőre sokak számára rémisztő, ha meghallja a talajmintavétel kifejezést. Úgy gondolják, hogy ez egy bonyolult és nehezen kivitelezhető dolog és még esetleg pénzkidobás is.

Hogyan szeretnénk tápoldatozni növényeinket, ha nem ismerjük, hogy mennyi makro-, mikro, mezo elem található benne? A racionális gondolkodás az, ha odafigyelve, előre megtervezve tápoldatozunk és nem terheljük fölöslegesen a talajéletet. A tápanyagutánpótlás történhet szerves trágyával vagy műtrágyákkal vagy a kettő kombinációjával. 

A kertészeti talajmintavételezés során a mintázandó területről a felső, növényi maradványokat tartalmazó réteg eltávolítása után lehet mintát venni. Az azonos tömegű részmintákat átló mentén vagy cikk-cakk vonalban, legalább 15-20 ponton ajánlott venni. Ezeket a részmintákat kell összekeverni, és az összekevert mintából 1-1 kg tömegű átlagmintát kell a laboratóriumba küldeni elemzésre. A mintavétel mélysége mindig igazodjon a tervezett kultúra gyökerezési mélységéhez, általában 5-30 cm mélység elegendő. A hazai laboratóriumok többsége a hatóságilag meghatározott paramétereket vizsgálja, ha mást nem kérünk.

Makroelemeknek azokat a nélkülözhetetlen tápelemeket nevezzük, amelyek a legnagyobb mennyiségben fordulnak elő a növényekben és amelyeket a növény elsősorban a gyökérzetével vesz fel. Ide sorolható: nitrogén (N), foszfor (P) és a kálium (K)- más néven NPK. A megfelelő gyökérképzéshez, az intenzív növekedéshez, a magas terméshozamhoz nélkülözhetetlen a mezoelemek (Ca, Mg, S) szerepe. A mikroelemek, (Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo), más néven nyomelemek, mint a nevükből is kiderül, rendkívül csekély mennyiségben szükségesek. Élettani hatásuk révén növelik a termést és a betegségekkel szembeni ellenállóságot. Az eredményből megtudhatjuk a talajunk pH azaz kémhatásának értékét is. Az érték megadja a talaj savasságát vagy lúgosságát. A pH értéktartománya 0-14 között helyezkedhet el. A 6,8-7,4 pH között semleges, ez alatt savanyú, feletti pedig lúgos talajokról beszélünk. A talaj pH értéke befolyásolja és meghatározza a növény számára tápelemek felvehetőségét. A talajvizsgálatot érdemes elvégezni néhány évente ugyanis a tápelemek koncentrációja változékony paraméter.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink