A szabályozott öntözés fontossága

Kattints és regisztrálj előre, hogy ne maradj le az öntözésvezérlő modulunk éles indulásáról és a bevezető kedvezményes ajánlatunkról!

Az öntözés egy alapvető és kritikus lépés a növénytermesztésben, különösen a fólia- és üvegházakban. A megfelelő vízellátás biztosítása kulcsfontosságú a növények egészségének és termésének optimális fejlődése szempontjából. Az öntözés szabályozása még ennél is fontosabb, mivel számos előnyt nyújt a termelőknek. Cikkünkben most ezeket az előnyöket fejtjük ki.

Víztakarékosság

Az öntözés szabályozása segít minimalizálni a vízpazarlást. A pontosan beállított öntözési rendszer lehetővé teszi, hogy a növények csak azt a mennyiségű vizet kapja, amire valójában szükségük van. A Fóliavezérlés öntöző rendszer modulja a talajnedvesség adatok alapján, melyet egy EC szenzor szolgáltat, csak akkor indul el az öntöző, ha szükséges. Ez nemcsak a vízkészletek megóvását szolgálja, hanem a vízszámlák csökkentését is eredményezi a termelők számára.


Az Európai Unió törekedett arra, hogy hatékonyabbá tegye a mezőgazdasági öntözési gyakorlatatot, valamint csökkentse a káros környezeti hatásokat. Ennek részeként az EU tagállamai számos intézkedést hoztak az értékes vízforrások felhasználásának hatékonyabbá tételére.

Ennek fényében az EU számos országban bevezette a csepegtető öntözés technológiát, ami lehetővé teszi a pontos vízadagolást a növények számára. Ez 30-40% -os vízmegtakarítást eredményezett a hagyományos öntözési módszerekhez képest.

Vízgazdálkodási programokat indított például Spanyolországban és Olaszországban, ahol figyelembe vették az időjárást, a talajminőséget és a növényigényeket is. Ennek eredményeként jelentős vízmegtakarítást értek el, miközben növelték a termelékenységet. Spanyolországban 25%-kal csökkent a vízfelhasználás a mezőgazdasági területeken.

Az ökológiai mezőgazdaság iránti növekvő érdeklődés révén egyre több gazdálkodó tér át olyan módszerekre, amelyek kevesebb vizet igényelnek. A felmérések szerint, ezek a gazdaságok 10%-os vízmegtakarítást tudtak elérni.

Energiahatékonyság

Az üvegházakban és a fóliák alatt történő növénytermesztéshez gyakran szükség van energiára a megfelelő hőmérséklet és páratartalom fenntartásához. Az öntözés szabályozása lehetővé teszi az energiahatékonyság növelését, mivel pontosan beállíthatjuk, mikor és mennyi vizet kell használni a növények locsolásához. Öntöző modulunk funkciói közé tartozik az időszakos és az időpontos öntözés beállítása is, amellyel nyomon tudjuk követni a napi kijuttatott vízmennyiséget is.

Növények egészségének megőrzése

Az öntözés szabályozása lehetővé teszi a növények számára a megfelelő vízmennyiség és víznyomás biztosítását. Ez elősegíti a növények egészséges növekedését, csökkenti a túlzott vagy hiányos öntözés okozta stresszt, és minimalizálja a betegségek terjedésének kockázatát. Az öntöző modulhoz csatlakoztatható EC szenzor nemcsak abban segít, hogy lássuk a talajnedvességet, hanem abban is, hogy nyomon tudjuk követni a talaj tápanyagszintjét. Ezáltal egészségesebb növényeket és több első osztályú terméseket kapunk.

A precíziós eszközök használata a mezőgazdasági technológiákban lehetővé teszik azt is, hogy a műtrágya adagolása pontosabb és hatékonyabb lehessen, elősegítve a növények egészséges növekedését. Ezek az eszközök átlagban az Eu-ban 15-20% -os műtrágyamegtakarítást eredményezett.

Idő- és munka megtakarítás

Az automatizált öntözési rendszerünkkel lehetővé tesszük a termelők számára, hogy távolról is felügyeljék és szabályozzák az öntözést. Ez időt és munkát takarít meg, mivel nem szükséges minden alkalommal jelen lenni a növények locsolásakor. A rendszer a beállításokat követően önállóan működik, csak az esetleges problémák esetén igényel beavatkozást, amiről biztonsági értesítéseket is küld a rendszer.

Pontos adatgyűjtés és elemzés

Az EC szenzor által gyűjtött adatok segítenek a termelőknek jobban megérteni a növények vízigényét és reagálni az esetleges szükségletekre. Az adatokkal finomhangolhatjuk az öntözést, hogy még hatékonyabban működjön. Az adatok elemzése hosszú távú stratégiák kidolgozásában is segíthet, például a műtrágya mennyiségének vásárlásában és kijuttatásában.

Környezetvédelem

Az öntözés szabályozása nemcsak a gazdasági hasznot növeli, hanem a környezet védelmét is szolgálja. A vízpazarlás csökkentése és az energiahatékonyság növelése révén hozzájárulhatunk a fenntartható mezőgazdaság előmozdításához, és csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

Végső soron az öntözés szabályozása nemcsak a fólia- és üvegházakban rendkívül fontos, hanem az eredményes növénytermesztés minden ágában is rendkívül fontos.

A megfelelő öntözési rendszer kiválasztása és beállítása lehetővé teszi a termelők számára, hogy hatékonyan gazdálkodjanak vízforrásaikkal, energiával és idővel, miközben növelik a terméshozamot és a növények egészségét.

Mi történik, ha nem figyelünk oda a helyes öntözésre?

  • Világszerte egyre inkább szűkölködni fogunk a vízben, mint erőforrásban.
  • Kiszáradhatnak a tavak és a folyók.
  • A növekvő vízpazarlás a mezőgazdaság számára is komoly kihívásokat jelent, mivel a növényeknek és állatoknak egyre kevesebb ivóvíz jut.
  • A termőföldek sóeltérése is súlyosbodhat a vízválság miatt, ami tovább nehezíti a szabadföldes termelést.
  • A globális élelmiszertermelés is veszélybe kerülhet.
  • A hatékony öntözés nélkül emelkedik a mezőgazdasági termelés költségeit (energia, víz felhasználás, munkaerő, stb.).
  • A hőhullámok és szárazságok gyakoriságának növekedése tovább súlyosbítja a helyzetet, mivel a növényeknek még több vizet kell felhasználniuk a túléléshez.

Tehát fontos, hogy a mezőgazdaságon belül is bevezessük a fenntartható vízgazdálkodást, hogy még hosszan megőrizzük az erőforrásainkat. 

A Fóliavezérlés új öntöző modulja lehetővé teszi a hatékonyabb vízgazdálkodást. Az öntözés szabályozása hozzájárulhat továbbá az ökológiai gazdaságok kialakulásához és a talaj vízvisszatartó képességének növekedéséhez.

Összegezve: Az öntözés szabályozása nemcsak gazdasági előnyökkel jár, hanem hozzájárul a fenntartható mezőgazdaság és környezetvédelem céljaihoz is.


A Fóliavezérlés öntöző vezérlő modulja minden fóliás és üvegházas gazdaság számára lehetőséget nyújt, hogy a legjobb gondoskodást és vízellátást biztosítsák a növényeknek.

Válassza az innováció útját és lépjen be a hatékony, zöld és kényelmes öntözés világába! Ismerje meg a termék teljes körű funkcióit, és hozza ki a legtöbbet növényeiből a Fóliavezérlés öntöző vezérlő modulja segítségével. A jövő öntözési megoldásai már most a kezében vannak.


Az öntöző rendszer modul projekt megvalósítását a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatja a Vodafone Digitális Díj program keretében.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink