A rezisztencia és a tolerancia megértése a növénytermesztésben

A zöldségtermesztők évről évre kihívások elé állnak a szélsőséges időjárás, környezeti hatás miatt, amelyek megrázzák a növényeket. Fajtaválasztásnál figyelembe kell venni több tényezőt, amelyeket a teljesség igénye nélkül egy korábbi cikkemben már felsoroltam.

A rezisztencia vagy más néven ellenálló képesség a növényeknek egy olyan ismérve, amely segítségével a különböző károsító faktorokat képesek kivédeni. Ez annyit jelent, hogy bizonyos kártevőkkel és kórokozókkal szemben van a növényeknek ellenálló képessége.

A rezisztenciának két szintjét különböztetjük meg, a HRhigh resistance azaz magas fokú rezisztencia a növény agresszív fertőzés esetén is tünetmentes. Az IR itermediate resistance, mérsékelt fokú rezisztencia, amely agresszív fertőzés esetén a növény mérsékelt betegségtünetet mutat. Toleranciáról akkor beszélhetünk, ha a növény a genetikailag kódolt rezisztenciával nem védett, fogékony a károsítóra, de ennek ellenére nincsenek vagy gyengék a tünetei.  Ezt leginkább abiotikus stressz esetén használjuk. A hiperszenzitív reakció hatására néhány sejt hirtelen elhal azaz nekrózis lép fel. A kórokozó nem tud szaporodni és elterjedni a növényben. Rezisztenciaáttörés előfordulhat, ha a vírus örökítőanyaga megváltozik és az új vírustörzs fertőzőképes lesz. A rezisztenciagén és a kórokozó kölcsönhatását befolyásolja a hőmérséklet, a növény kora, a fényintenzitás és a fényösszetétel.

A paprikaféléknél alapvető elvárás már a fajtákkal szemben a tobamovírusok, a paradicsom foltos hervadás vírus (TSWV) ellenállóság.  A paradicsom foltos hervadás vírus ellen IR típusú a rezisztencia és mivel a hőmérséklet is befolyásoló tényező, ezért nagy melegben megjelenhetnek a vírustünetek a növényen nekrotikus foltokban. A fehér tölteni való paprikák esetében van néhány fajta, amelyek paprika lisztharmat (Lt), illetve uborka mozaik vírus (CMV) rezisztenciát tartalmaznak.

Habár alapja a sikeres termesztésnek a jó fajtaválasztás, de figyelembe kell venni, hogy önmagában csak rezisztens fajtával védekezés nélkül nem lehet megfelelő védettséget kapni, emellett fontos a termesztőberendezés és annak környezetének a rendbentartása, higéniai szabályok betartása.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink