A paradicsom tápanyag összetétele, és egészségre gyakorolt hatása 

A paradicsom tápanyagtartalma rendkívül lényeges számunkra, hiszen az egyik legfontosabb haszonnövényünk: nemcsak nyersen fogyasztjuk, de ezerszám lehet a recepteket sorolni, amikbe paradicsomot teszünk a megfelelő állag és zamat elérése érdekében. Ha alaposan szemügyre vesszük az étrendünket, alig múlik el úgy nap, hogy ne fogyasztanánk paradicsomot, mégha nem is találkozunk szemtől-szemben minden alkalommal a kerek, illatos, csodaszép gyümölcsével.

A  paradicsom tápanyag tartalma és tápanyag összetétele

Egy átlagos, 100 grammos nyers paradicsom az alábbi tápanyagokat tartalmazza: 

  • 95% víz, 
  • 0,9 gramm fehérje, 
  • 3,9 gramm szénhidrát, 
  • 2,6 gramm cukor, 
  • 1,2 gramm rost
  • 0,2 gramm zsír. 

Az oldott ásványi anyagok tartalma nagyban függ a termesztéstől és a talaj minőségétől.

A paradicsom a nagy C-vitamin tartalma miatt is értékes, hiszen 100 grammban 30-35 mg C-vitamint találunk.

A paradicsom egészségre gyakorolt hatása

A magas C-vitamin tartalomból is következően a paradicsom fogyasztás előnyei közé tartozik az erős antioxidáns hatás, amely a főzés közben sem vész el. 

Az antioxidáns hatása révén a paradicsom védi a szervezetet a sejteket károsító folyamatoktól, ez által csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, különösen a mell- és a prosztatarák esetén. 

Tisztítja a vért és óv a vérrögök kialakulása ellen, valamint csökkenti a stroke és szívbetegségek kialakulásának kockázatát és a magas vérnyomásra is kedvezően hat. Jótékony, stabilizáló hatással van a vércukorszintre, így a cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepe van. Bizonyos kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet is.

A kutatók a paradicsom szervezetre gyakorolt jótékony hatásait a C-vitamin tartalom mellett a rendkívül magas likopin tartalmának is tulajdonítják. Több likopint tartalmaz, mint a legtöbb zöldség vagy gyümölcs, amely ráadásul a hő hatására sem veszíti el az előnyös tulajdonságait.

Tehát ha az a kérdés, hogy szükségünk van-e a paradicsomra, akkor a válasz egyértelműen egy nagy, hatalmas IGEN!

Hogyan járul hozzá a megfelelő termesztési módszer a paradicsom tápanyag tartalmához?

Ha röviden kell válaszolni, akkor azt mondanánk: nagyon! 

A megfelelő termesztési módszer nagyban hozzájárul a paradicsom tápanyag tartalmához, mint ahogy a termőtalaj minősége is lényeges.

  • A paradicsom-termesztés optimális talajhőmérséklete 18-22°C között van fajtától függően. Ezen a hőmérsékleten a legjobb a tápanyagfelvétel és -szállítás a gyökérzettől. 
  • A levegő páratartalma szempontjából 65-80% közötti relatív páratartalom a kedvező. 
  • A paradicsom vízigényes növénynek tekinthető, de a talaj nedvességtartalmának megfelelő szabályozása a fontos.

A megfelelő tápanyag-utánpótlás is fontos szerepet játszik a paradicsom tápanyag tartalmának biztosításában. A talajvizsgálat elvégzése után a megfelelő tápanyag-utánpótlással biztosítható a gyökerek gyors és egészséges fejlődése.

Milyen EC és pH értékre van szüksége a paradicsomnak?

A paradicsom számára az ideális pH érték 5,5-6,5 között van. A talaj EC-értéke (elektromos vezetőképessége) a sótartalmat jelzi. Mivel a paradicsom a sótűrő növények közé tartozik, így a talaj EC-értéke 1,5-2 mS/cm között tartandó.

A paradicsom nemcsak ízletes, de sokoldalú egészségmegőrző társunk is. A paradicsomtermesztés ez által nemcsak üzlet, hanem fontos küldetés is. 

Jó munkát kívánunk hozzá!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink